FacebookYouTubeEmail
Затваряне
124 Lymphoma Matters

Списание Lymphoma Matters – есен/зима 2022

Брой 124 на LM* за зима 2022 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Бидейки във възможно най-добра форма ми помогна да се възстановя (лична история)

Мартин говори за диагнозата си дифузен едроклетъчен В-клетъчен лимфом и лечението си с химиотерапия и лъчетерапия.

През 2017 г. бях на 64 години и се пенсионирах преждевременно. Онзи ноември забелязах, че едната ми сливица е увеличена. Това ми причиняваше затруднения при преглъщане …“.

👉 Свалете книжка за пациента “Дифузен В-едроклетъчен лимфом (DLBCL) – ръководство за пациента“.

2. Образни изследвания и лимфом (основно знание)

Образната диагностика, включително рентген, ултразвук, CT, PET-CT и MRI, е важен инструмент за подпомагане на диагностицирането на лимфома, показващ колко добре работи лечението и помага при решенията, взети по време на лечението

👉 Научете повече от страниците “Изследвания и процедури при лимфом” и “Да разчетем епикризата си“.

3. Имате проблеми със съня? (най-добрите съвети)

Много от нас имат проблеми със съня от време на време. Може да ни е трудно да се „изключим“ и да заспим, да не можем да останем заспали или може да открием, че спим през голяма част от времето. Наличието на лимфом също може да окаже влияние върху съня ви, поради опасения или притеснения, които се въртят в ума ви, симптомите на лимфома като умората или нощно изпотяване или страничните ефекти от лечението.

👉 Прочетете статиите “Спорт и физическа активност при лимфом“ и “Стрес, холестерол и кортизол

4. Индолентен неходжкинов лимфом: странно и подло заболяване (лична история)

Пат споделя своя опит с екстранодален лимфом на маргиналната зона и предизвикателството да ѝ се постави диагноза.

“Имам неходжкинов лимфом, наречен екстранодален лимфом на маргиналната зона. Когато ми поставиха диагнозата, почувствах смесица от тревога и облекчение. Подозирам, че това е често срещано усещане от хора, които получават диагноза след месеци, понякога години, изследвания и странни или тревожни симптоми…”

👉 Свалете книжката “Емоционалното въздействие на лимфома” и вижте статията “Изчакване и наблюдение (активно наблюдение).

5. Разочарована от тялото си, но изключително горда с него (лична история)

Хейли говори за своята диагноза и лечение на лимфом на Ходжкин.

“Бях на 31, работех като копирайтър на свободна практика и живеех с моя партньор Дейвид. Около Коледа 2020 г. забелязах, че дори глътка алкохол ми причиняваше болка в рамото и гърба…..”.

👉 Свалете книжката “Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента“.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – есен/зима 2022 (бр. 124) 124-Lymphoma-Matters-Autumn-Winter-2022.pdf – свалено 80 пъти – 14 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
В помощ на пациента Едни…