FacebookYouTubeEmail
Затваряне
127 Lymphoma Matters
127 Lymphoma Matters

Списание Lymphoma Matters – зима 2023

Брой 127 на LM* за зима 2023 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Да хвърлим светлина върху: CAR-T клетъчна терапия (попитай експерта)

Тази статия обхваща ключови моменти от презентация, направена от консултант-хематолог доктор Кати Бъртън. Пълният уебинар включва и медицинската сестра хематологичен клиницист Катрин Райли. Двете са от Университетска Болница St James’s в Лийдс. Дава знание какво е CAR-T, а пациентката Фиона разказва своето преживяване при лечението си.

Уебинарът в youtube, с възможност за субтитри на български (автоматичен превод от английски) можете да гледате тук: CAR T cell therapy for lymphoma webinar video August 2023: https://youtu.be/xl4ZowM3rSA?

В следното клипче, пациентът Фиона разказва за своето преживяване и опит при получаване на това лечение:

CAR T-cell therapy treatment – Fiona’s experience: https://youtu.be/lKE6I5XGqhE?

2. Наоми говори за нейната диагноза лимфом на Ходжкин и колко е важно да познаваме признаците на неутропеничен сепсис (лична история)

“Докато се къпах, забелязах бучка с размерите на топка за голф. Нямах никакви симптоми и в началото се чудех дали не си въобразявам нещо. Направих търсене в Google, което показа, че може да е в резултат на инфекция. Прочетох също, че ако бучката не изчезне в рамките на две седмици трябва да потърся медицински съвет. … След прегледи и биопсия разбрах, че имам лимфом в 3-ти стадий. 

Бях наясно, че ще бъда по-податлива на инфекции поради нисък имунитет. През ноември се почувствах наистина зле, чувствах се дори по-уморена от обикновено и наистина се борех да направя каквото и да било. Нямах апетит и имах висока температура. В съзнанието си мислех, че това е само заради химиотерапията, така че реших да дам няколко дни, за да видя дали се чувствам по-добре. На сутринта на деня, в който се озовах в болницата, бях вкъщи сама с дъщеря си и вече ми беше причерняло два пъти. Можех само да пълзя и се почувствах невероятно замаяна и ми стана ясно, че това чувство не е наред. Накрая лежах на пода в кухнята в септичен шок, с дъщеря ми до мен.

Съпругът ми се прибра и ме закара бързо в болницата, където ми казаха, че имам неутропеничен сепсис. Бях приета по спешност и се озовах в болница за 8 дни със сепсис.”.

👉 Научете повече от страниците “Как да се храним, ако имаме неутропения” и “Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента“.

3. Биспецифични антитела (попитай експерта)

Биспецифичните антитела са ново поколение таргетни лекарства. Биcпeцифичнитe aнтитeлa ce пpидъpжaт ĸъм двa paзлични цeлeви пpoтeинa – eдин въpxy лимфoмнaтa ĸлeтĸa и eдин въpxy здpaвa T ĸлeтĸa (тoвa ca имyнни ĸлeтĸи, ĸoитo мoгaт дa yбивaт дpyги ĸлeтĸи). Toвa пoмaгa нa T-ĸлeтĸитe дa нaмepят и yнищoжaт лимфoмнитe ĸлeтĸи. Пример за това е СD20-СD3 биcпeцифичнo aнтитялo.

Попитахме д-р Уилям Таунсенд, консултант-хематолог в болница University College London (UCLH), за това ново лечение. Д-р Таунсенд ръководи програма за изпитвания в ранна фаза за лимфом в Центъра за клинични изследвания на UCLH NIHR.

Изведени са някои точки от този разговор.

👉 Научете повече от страницaтa “CD маркери при лимфом“.

4. Историята на Ахилан (лична история)

Ахилан е диагностициран с фоликуларен лимфом през 2020 г., след като първоначално подозира, че има камък в бъбреците.

“Имах много малко симптоми, довели до диагнозата ми лимфом през април 2020 г. на 49-годишна възраст. В ретроспекция бях много по-уморен от обикновено за шестте месеца преди това, но отдадох това на работата ми като личен лекар и общата „заетост“ на ежедневието.

👉 Свалете книжката “Фоликуларен лимфом – ръководство за пациента“.

5. Историята на Джейми (лична история)

Джейми говори за диагнозата си – дифузен едър В-клетъчен лимфом.

“Никога не съм имал здравословни проблеми преди диагнозата ми дифузен голям В-клетъчен лимфом през февруари 2023 г. Бях във форма и здрав – ходех на фитнес, играех скуош и тичах 5 км. веднъж седмично. Никога не съм пушил и почти не съм пил алкохол. Така че беше шок да ми кажат, че имам рак на кръвта, но това просто показва как може да се случи на всеки.

Изпитвах набор от симптоми от октомври 2022 г., включително някои от по-честите симптоми на лимфома, като нощно изпотяване и умора. Освен това изпитвах периодична болка в далака, непрекъсната кашлица и невъзможност за дишане, което доведе до постоянното ми гадене. Освен това имах болки в ставите, които буквално преминаваха от една област в друга.

👉 Свалете книжката “Дифузен В-едроклетъчен лимфом (DLBCL) – ръководство за пациента “.

6. Вирусът на Epstein-Barr е свързан с няколко вида лимфоми (гост статия)

Вирусът на Епщайн-Бар (Epstein-Barr) (EBV) е член на семейството на херпесните вируси и е един от най-често срещаните човешки вируси. Приблизително 90 до 95% от възрастните по света са заразени с EBV. Повечето хора се заразяват по време на детството, но може никога да не разберат, поради наличието на леки симптоми или липса на такива.

Вирусът се разпространява от човек на човек чрез телесни течности, особено слюнка. Можете обаче да получите вируса и като споделяте лични вещи, като четки за зъби или прибори за хранене, с някой, който има активна EBV инфекция. Най-известната EBV инфекция е мононуклеозата или жлезистата треска. След като получите EBV инфекция, вирусът става латентен или неактивен в тялото ви. В много редки случаи, при определени обстоятелства на имуносупресия, вирусът може да се реактивира и могат да възникнат заболявания, свързани с EBV.

Интересното е, че EBV първоначално е открит чрез връзката си с лимфома на Бъркит, рядък, но бързо развиващ се рак, който се среща предимно при деца и млади възрастни в Африка. Откритието започва през 1961 г., когато Денис Бъркит, ирландски хирург, представя новооткрит лимфом по време на лекция в Медицинското училище на болница Мидълсекс, на която присъства медицинският вирусолог Антъни Епщайн. Епщайн бил заинтересуван от този нов лимфом и поискал от Бъркит да му бъдат изпратени туморни проби.

Връзката с Бъркит

След това той започва да се фокусира върху изолирането на вирусната причина за лимфома на Бъркит. През 1964 г. Епщайн и колегите му Ивон Бар и Берт Ачонг публикуват своето откритие на вирусни частици в лимфобласти, изолирани от пациент с лимфом на Бъркит. Този вирус, EBV, става първият описан човешки раков вирус и неговото откритие проправи пътя за по-нататъшни изследвания на вируси, свързани с рака.

Вече знаем, че мутациите в клетки, заразени с EBV, могат да доведат до ракови промени и да увеличат риска от развитие на някои редки видове рак като B, T и NK лимфоми, както и рак на назофаринкса и стомаха. Например, 5-15% от всички дифузни едро-В-клетъчни лимфоми, 40-65% от всички периферни Т-клетъчни лимфоми и 60-80% от всички пост-трансплантационни лимфопролиферативни заболявания са свързани с EBV. Въпреки това, свързаните с EBV ракови заболявания не са чести и повечето хора, заразени с EBV, няма да развият рак. Като цяло се изчислява, че EBV инфекцията допринася за около 2% от раковите заболявания в света.

Експертите все още се опитват да идентифицират специфичните мутации и защо инфекциите с EBV изглежда ги причиняват.

Разработват се целеви терапии за лечение на лимфоми, свързани с EBV. Те включват инхибитори на малки молекули, имунотерапия и клетъчни терапии..

👉 Свързани статии: “Свързани ли са с инфекция лимфомите?“, “Ракът и гените“.

7. Съвети как да говорим за лимфома  (най-добрите съвети)

Понякога може да бъде предизвикателство да говорите за лимфом и може да бъде трудно да започнете разговор с други хора. Това може да е така, ако вие самият имате лимфом или ако сте приятел, член на семейството или близък на човек с лимфом.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – зима 2023 (бр. 127) 127-Lymphoma-Matters-Winter-2023.pdf – свалено 26 пъти – 18 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Ценка Пеева Цялото семейство Пееви…