FacebookYouTubeEmail
Затваряне
120 Lymphoma Matters

Списание Lymphoma Matters – лято 2021

 Брой 120 на LM* за лято 2021 

 Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Ваксинация срещу COVID-19 за хора с лимфом (Новини)

Няколко новини, свързани с преодоляване на опасенията от ваксинация срещу COVID-19 за хора с лимфом.

👉 Информацията е актуална към 10 юни 2021 г. 

2. Да се предпазваме от слънцето (Lifestyle)

Някои лечения за лимфом могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина (фоточувствителност). Това може да се случи при лъчетерапия, много химиотерапевтични лекарства и някои поддържащи лекарства. Кратки препоръки как да се предпазим.

3. Активно наблюдение или „наблюдение с изчакване“ (Попитай експерта)

„Попитайте експерта“ в това издание е с д-р Крис Фокс, консултант по хематология, NHS Trust на Университетските болници в Нотингам и групата от експерти, които отговориха на въпроси на съвместния уебинар за действие срещу лимфома и левкемия, проведен през април 2021 г. Някои въпроси са:

  • Какво е активно наблюдение и кога се препоръчва?
  • Мога ли да бъда про-активен?
  • Колко често да се следя за симптоми?
  • Какво могат да направят хората около мен, за да помогнат?

👉 Прочетете за този метод и на страницатаАктивно наблюдение за индолентни лимфоми“.

4. Да се върнеш към предишния си живот (Лична история)

Може би познавате актьора Джейми Биймиш; наскоро той изигра Найджъл Бербрук в Бриджъртън и Сиаран в Derry Girls. Тук той обяснява как неговата диагноза лимфом, когато е бил на 30 години, му дава различна гледна точка за живота.

5. Вашето ръководство за благосъстояние

Мисленето за благосъстоянието ни може да бъде предизвикателство. Често си мислим, че благосъстоянието означава да се чувстваш добре през цялото време, но дори и без лимфом, в ежедневието може да има много предизвикателства. Благосъстоянието е свързано с балансирането на три неща:

  • притежаването на умения и ресурси за справяне с предизвикателствата,
  • способността да се съсредоточим върху нещата, които са най-важни за нас, и
  • да бъдем добри и състрадателни към себе си, за да можем да живеем добре.

👉 Можете да свалите електронната книжкаЕмоционалното въздействие на лимфомаили да намерите други статии в секцияМисли и чувства“.

6. Стадиране на лимфом (Основни понятия)

„Стадиране“ е процесът на определяне кои части на тялото са засегнати от лимфом. Това е важно, за да се даде информация за прогнозата и за вземане на решение за най-доброто лечение. Тестовете и сканиранията, които хората правят, когато са диагностицирани, помагат на лекарите да определят етапа на своя лимфом.

👉 Можете да прочетете за стадирането на  “Лимфом на Ходжкинили “Не-Ходжкинови лимфоми“.

7. Историята на Алън (Лична история)

Алън разказва за своето преживяване и лечение на индолентен В-клетъчен неходжкинов лимфом, стадий IVB.

През 2009 г., на 67 години, току-що се бях върнал от почивка. Въпреки че бях с тен, което кара хората да изглеждат добре, аз се борех с болки в стомаха и имах обрив около тази област. …

8. Не позволявам на лимфома да ме определя (Лична история)

Хариет говори за важността да не се отказваме. След 17 години неуспешно лечение и погрешни диагнози за нейния изключително рядък Т-клетъчен кожен лимфом, Hypopigmented Mycosis Fungoides (HMF), тя обяснява как организацията за подпомагане на пациенти й помага да се примири с диагнозата си.

9. Новости за клиничните изпитвания от конференцията ASH

Годишната конференция на Американското дружество по хематология (ASH) се проведе на практика през декември 2020 г. През март хематолозите във Великобритания обсъдиха най-важните изследвания, представени в ASH.

Тези проучвания включват изпитвания, свързани с всички видове лимфоми.

👉 Можете да прочетете тук какво е Клинично изпитване”.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – лято 2021 (бр. 120) 120-Lymphoma-Matters-Summer-2021.pdf – свалено 136 пъти – 10 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец.

Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉 Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
За окисленият холестерол (OxLDL) отдавна…