FacebookYouTubeEmail
Затваряне
123 Lymphoma Matters

Списание Lymphoma Matters – лято 2022

Брой 123 на LM* за лято 2022 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Ролята на мултидисциплинарния екип (попитай експерта)

Мултидисциплинарен екип е нещо, кото ни липсва в България, но много бихме искали да има. Това е екип от здравни специалисти, които помагат за насочването и координирането на грижите за хората по пътя им в лечението на рака. Такъв екип може да включва хематолог, клиничен онколог, радиолог – лъчетерапевт, клинична сестра, консултант-психолог, допълнително, ако е нужен социален работник, рехабилитатор и др.

2. Да се научим да се адаптираме към нелечим, но управляем лимфом (лична история)

Никола разказва за своята диагноза и лечение на фоликуларен лимфом.

👉 Свалете книжка за пациента “Фоликуларен лимфом – ръководство за пациента“.

3. Основни съвети: здравословно хранене (дори когато не ви се иска) (най-добрите съвети)

Храненето със здравословна диета е важно както за физическото, така и за психическото благополучие. То дава на тялото ви хранителните вещества, от които се нуждае, за да расте, да се възстановява и да работи добре. Освен това може да ви помогне да понесете химиотерапията по-добре и да ви предпази от инфекция.

👉 Свалете книжките за “Добър живот по време на лечение на рак” и “Хранене при пациенти с онкологични заболявания

4. Борбата за мен и моите момчета (лична история)

Джийн говори за диагнозата си лимфом на Бъркит, предизвикателствата на лечението и въздействието върху двамата ѝ сина.

“Просто исках прегръдка, но това не беше възможно и имах чувството, че през първите пет седмици плачех през цялото време. Исках да се прибера вкъщи и исках да бъда с моите момчета.”

👉 Свалете книжката “Емоционалното въздействие на лимфома“.

5. Клинични изпитвания – как започва всичко

Кратка история за първото клинично изпитване, проведено преди 275 години, на 20 май 1747 г.

👉 Какво е клинично изпитване за лекарствата вижте на страницата “Какво е клинично проучване“, а платформи за проучвания вижте на страницата “Информация за клинични изпитвания (проучвания) в България“.

6. Разговор за периферна невропатия и сърбеж (попитайте експерта)

Лимфома има широк набор от сложни симптоми, които го съпътстват, които често са неясни. Освен това лечението може да има странични ефекти, които могат да продължат след края на лечението. Тук споделяме малко прозрения за периферната невропатия и сърбежа, както беше обсъдено от д-р Дан Монъри на скорошен уебинар.

👉 Вижте страниците “Периферна невропатия“и “Сърбеж по тялото при лимфом“.

7. Сега оценявам живота си много повече (лична история)

Лайл говори за своята диагноза и лечение на лимфома на Ходжкин.

“Приготвях се да изведа приятелката си и забелязах в огледалото, че врата ми изглежда по-голям от едната страна. Усещах голяма твърда бучка отстрани на врата си….”.

👉 Свалете книжката “Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента“.

7. Да излезеш и да си вземеш почивка (живот с Covid)

Вече може да няма ограничения, но знаем, че много хора все още се тревожат за COVID-19 и някои продължават да се предпазват, особено по време на терапия. Това не е изненадващо.

Може да се притеснявате за въздействието на решенияте за виждане с хора върху вашите взаимоотношения с тях особено ако техните чувства и възгледи се различават от вашите. Важното е да вървите със собственото си темпо, да правите това, което ви харесва и да не се страхувате да кажете „не“ на неща, които ви карат да се чувствате неудобно.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – лято 2022 (бр. 123) 123-Lymphoma-Matters-Summer-2022.pdf – свалено 83 пъти – 18 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Скъпи приятели, след 2-годишно прекъсване…