FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Lymphoma Matters 119

Списание Lymphoma Matters – пролет 2021

 Брой 119 на LM* за пролет 2021 – COVID-19 ваксини и лимфома

 Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, намерете медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. COVID-19 и ваксините (Медицинско мнение)

Докато това издание на Lymphoma Matters стигне до вас, мнозина вече ще бъдат поканени за първата си доза ваксина срещу коронавирус. Въпреки че може би вече сте получили една (или и двете) дози, все пак може да имате някои въпроси относно ваксините. Тази статия обхваща някои от най-често срещаните въпроси.

👉 Информацията е актуална към 10 февруари 2021 г. Скоро ще я преведа цялата на български и ще я споделя тук.

2. Вярвай на инстинктите си (Лична история)

Майка Никола говори открито за грижите за сина си Джо. 16-годишният Джо е диагностициран с лимфом на Ходжкин. Как майка и син преминават през това изпитание.

3. Да опишем лимфома (Попитай експерта)

„Попитайте експерта“ в това издание е с д-р Греъм Колинс, консултант хематолог и старши научен сътрудник на NIHR BRC, Оксфордски университетски болници NHS Foundation Trust. Някои въпроси са:

  • На хората често им е трудно да опишат лимфома на семейството, приятелите или колегите си. Има ли ясен начин да се опише лимфомът?
  • Знаете ли какво причинява лимфом?
  • Важна ли е конкретна диагноза за вземане на решение за лечение?

4. Историята на Кейти с макроглобулинемия (Лична история)

Кейти говори за реакцията на хората към диагнозата ѝ- макроглобулинемия на Валденстрьом и споделя опита си от клинично изпитване. Какво е “клинично изпитване” четете тук.

5. Емоционално благосъстояние и психично здраве (Медицинско мнение)

Анджела Уайнд, консултант психолог, говори за емоционално благосъстояние и психично здраве. Как да се справяме със стреса и защо често забравяме да бъдем мили със себе си, така както сме мили с другите.

👉 Можете да свалите електронната книжка “Емоционалното въздействие на лимфома” или да намерите други статии в секция “Мисли и чувства“.

6. Да оцениш живота (Лична история)

Имтиаз говори за своята диагноза лимфом на централната нервна система (ЦНС).

“Аз съм Имтиаз и това е моето раково пътешествие. Наричам го пътешествие, защото с късмет, постоянство и решителност, аз не съм просто пътникът, а шофьорът.
Преди близо 3 години, когато бях на 46, ми откриха агресивен неходжкинов лимфом в мозъка. Симптомите бяха там от около шест месеца …”

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – пролет 2021 (119 бр.) 119-Lymphoma-Matters-Spring-2021.pdf – свалено 133 пъти – 10 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец.

Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉 Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Брой 118 на LM* за…