FacebookYouTubeEmail
Затваряне
122 Lymphoma Matters Spring 2022

Списание Lymphoma Matters – пролет 2022

 Брой 122 на LM* за пролет 2022 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Ролята на патолога в диагностиката на лимфома (Попитай експерта)

Точната диагноза е от съществено значение, за да се осигури правилното лечение. В скорошен подкаст помолихме консултанта хематопатолог, д-р Бриджит Уилкинс, да отговори на някои от най-често задаваните ни въпроси относно патологията и диагностицирането на лимфома.

👉 Прочетете и статията “CD маркери при лимфом“.

2. Как болестта засегна ума, тялото и работата ми (Лична история)

Колин разказва за своята диагноза и лечение на първичен медиастинален едроклетъчен В-клетъчен лимфом.

👉 Свалете книжка за пациента “Дифузен В-едроклетъчен лимфом (DLBCL) – ръководство за пациента“.

3. Да разберем какво представлява рецидивът (Медицинско мнение)

Поставяме някои от най-често задаваните ви въпроси относно рецидив. Рецидивиращият лимфом е лимфом, който се връща след успешно лечение и период на ремисия (период, през който няма доказателства за наличие на лимфом при тестове и сканиране).

👉 Прочетете и статиятаАко лимфомът се върне“.

4. Пенелопи разказва за своя фоликуларен лимфом (Лична история)

За първи път осъзнах, че нещо не е наред през март 2021 г. Аз съм на 74 и бях много активна и като цяло добре. Започнах да получавам странни крампи между коляното и бедрото, които бяха наистина болезнени през нощта. Освен спазмите, имах болка, която започна в средата на гърба ми и се премести в гръдния ми кош. Помислих си, че вероятно имам прищипан нерв в гръбначния стълб, и че проблемът всъщност може би е в гърба ми. …

👉 Свалете книжка за пациента “Фоликуларен лимфом – ръководство за пациента.

5. Практични съвети по време на химиотерапия (Най-добрите съвети)

Често виждаме хора да споделят своя опит и съвети за различни аспекти на живота. В нова поредица „Най-добри съвети“ споделяме някои от тези идеи и предложения, свързани с лечението и времето, когато сме на химиотерапия.

👉 Прочетете и статията6 полезни неща по време на лечение“.

6. Животът ми се промени, промениха се приоритетите ми, аз се промених. (Лична история)

Иън говори за диагнозата си на лимфом на Ходжкин, предизвикателствата на лечението и положителния ефект, който тя оказва върху живота му.

Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – пролет 2022 (бр. 122) 122-Lymphoma-Matters-Spring-2022.pdf – свалено 90 пъти – 15 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

 Lymphoma Action представят нова книжка за пациенти с ХЛЛ / ДЛЛ

Обединени с Leukemia Care, организациите заедно издават нова информационна книга за хора, засегнати от хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ / CLL) и дребен лимфоцитен лимфом (ДЛЛ / SLL). Тя покрива теми като диагностика и лечение, както и съвети за добър живот и намиране на допълнителна подкрепа.

Тази книга включва и мнения от хора със собствен опит с ХЛЛ или ДЛЛ.

👉  Можете да я свалите като pdf на английски език от тук – CLL and SLL

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Тази статия разглежда накратко какво…