FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Lymphoma Matters 125 Spring 2023

Списание Lymphoma Matters – пролет 2023

Брой 125 на LM* за пролет 2023 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Комуникация с медицинския екип (попитай експерта)

Ако имате лимфом, със сигурност ще трябва да общувате с различни здравни специалисти относно вашите симптоми, диагноза, лечение, текущо лечение и начин на живот. Това може да включва много различни хора, от вашия личен лекар до медицински сестри, консултанти и набор от други здравни специалисти по време на всеки етап от вашето преживяване с лимфом.

👉 Вижте и страницата “За диалога лекар – пациент“.

2. Диагнозата лимфом предизвика всякакви емоции (лична история)

Корнита споделя своя опит с индолентен (бавноразвиващ се) неходжкинов лимфом.

“В началото на 2021 г. забелязах бучка на врата си. Беше мъничка, но имах чувството, че расте. Бях на 42 години и бях масажист повече от 26 години. В моята работа съм виждала много бучки и подутини през годините, но най-често те са мастни бучки или подути лимфни възли поради инфекция……”.

3. Какво е Ритуксимаб (основно знание)

Ритуксимаб (познато като Мабтера) се използва за лечение на някои видове лимфом. Но какво е това лекарство и как се различава от стандартна химиотерапия?

👉 Научете повече от страниците “Биотерапии за НХЛ“, “Терапия с антитела” и “Подкожна форма на MabThera (rituximab).

4. Мотото ми е “Здравето е богатство” (лична история)

Мади споделя своя опит с лимфом на Ходжкин.

“В началото на 2022 г. живеех и работех в Лондон като учителка. Бях на 30 години и никога не съм имала здравословни проблеми. Чувате за хора, които се разболяват от рак и се чудите как бихте се чувствали, ако сте вие. Но нищо не може да ви подготви за това, каквото всъщност е.

Отначало започнах да се питам защо имам лимфом. Моя ли е грешката? Направила ли съм нещо, което да причини това? Не съм ли се отнасяла добре с тялото си?”

👉 Свалете книжките “Емоционалното въздействие на лимфома” и “Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента“.

5. Разтърсен (лична история)

Джеф говори за своята диагноза Т-клетъчен неходжкинов лимфом и предизвикателствата на лечението, което включва както автоложна, така и алогенна трансплантация на стволови клетки..

“Беше много трудно да се стигне до мястото на предполагаемия лимфом и бяха необходими няколко опита през следващите две седмици, за да извадят тъканта. Най-накрая успяха да вземат проба през таза ми, но при това повредиха седалищния ми нерв, което ме остави със загуба на усещане и движение в левия ми крак.

Първата ми реакция на диагнозата беше на страх и се почувствах наистина емоционален. Рак е плашеща дума, но се утеших много от това, че четох за напредъка в медицината и научих повече за лимфома.”

👉 Свалете книжката “Емоционалното въздействие на лимфома” .

6. Фокус върху клиничните изпитвания при Дифузен едроклетъчен B-клетъчен лимфом

Дифузният едър В-клетъчен лимфом (DLBCL) е най-често срещаният от B-клетъчните лимфоми. Обикновено това е бързо развиващ се неходжкинов лимфом със средна възраст на представяне 70 години, но може да се наблюдава във всички възрастови групи. Продължават клиничните изпитвания, за да се проучат най-добрите комбинации от лечение, както за лечение от първа линия, така и за онези хора, чийто първоначален отговор на лечението не е достатъчен или постоянен.

👉 Какво е клинично изпитване за лекарствата вижте на страницата “Какво е клинично проучване“, а платформи за проучвания вижте на страницата “Информация за клинични изпитвания (проучвания) в България“.

7. Съвети при пътуване (най-добрите съвети)

Ако планирате да пътувате или отидете на почивка и сте засегнати от лимфом, може да има някои допълнителни неща, които трябва да имате предвид. Вижте най-полезните съвети, предоставени от членове на нашата затворена фейсбук група.

👉 Прочетете и статията “Пътуване в чужбина и лимфом: инфекции и ваксиниране“.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – пролет 2023 (бр. 125) 125-Lymphoma-Matters-Spring-2023.pdf – свалено 50 пъти – 12 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Всяка година 4-ти февруари,…