FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Стрес и рецидив

Стресът може да предизвика рецидив

Проучване доказва, че “стресирани неутрофили” са будилник за тумора

Реактивиране на спящите туморни клетки от модифицирани липиди, получени от активирани от стреса неутрофили

Туморите могат да се повторят години след привидно успешно лечение и това може да бъде причинено от остатъчни туморни клетки, които остават в латентно състояние в цялото тяло. В това проучване, Perego et al. разработват модел, използвайки мишки, за да изследват механизма на реактивиране на туморните клетки, установявайки, че реактивирането зависи от неутрофилите и стресовите хормони като норепинефрин и кортизол.

Индуцирането на стрес при мишки чрез тяхното обездвижване води до реактивиране на туморни клетки, докато лечението на мишки с β-блокери за инхибиране на сигнала на стресовия хормон предотвратява реактивацията на туморните клетки.

Авторите установяват връзка между серумните концентрации на стрес-свързани протеини и по-ранните рецидиви на тумора след хирургична резекция при кохорта пациенти с рак на белия дроб. По този начин, фармакологично инхибиране на сигнализирането на хормона на стреса с β-блокери може да помогне за предотвратяване на рецидив на тумора.

Резюме на проучването

Кликни, за да отвориш

Често се получават рецидиви години след привидно успешно лечение на първични тумори. Повторното активиране на спящите туморни клетки е до голяма степен отговорно за това явление. Използвайки модели на латентност при рак на белия дроб и яйчниците, учените откриват специфичен механизъм, медииран от стрес и неутрофили, който може би управлява този процес.

Хормоните на стреса причиняват бързо освобождаване на възпалителни протеини S100A8 / A9 от неутрофилите. S100A8 / A9 предизвиква активиране на миелопероксидазата, което води до натрупване на окислени липиди в тези клетки. След освобождаването от неутрофилите, тези липиди стимулират растежа на фибробластния растежен фактор в туморните клетки, причинявайки излизане на туморните клетки от латентността и образуване на нови туморни лезии.

По-високите серумни концентрации на S100A8 / A9 са свързани с по-кратко време за рецидив при пациенти с рак на белия дроб след пълна резекция на тумора. Таргетирането в S100A8 / A9 или β2-адренергичните рецептори предотвратява предизвиканото от стреса реактивиране на спящи туморни клетки.

Наблюденията демонстрират механизъм, свързващ стреса и специфичното активиране на неутрофилите с ранните рецидиви при рак. Намаляването на стресовите хормони в тялото може да бъде включено в стандартното лечение с химиотерапия.

Пандемията през 2020, причинена от COVID-19, въздейства върху всички нас по много начини. Наскоро, при запитване в нашата “Група за взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом” във Фейсбук, най-голям брой участници отговориха, че най-много пандемията ги е засегнала като е повишила нивата им на стрес и напрежение.

Предвид горното изследване, както и рисковата група, която представляват пациентите, може да се окаже много важно всеки от нас да се опита да намери начини за намаляване на стреса и напрежението.

Ето и някои конкретни препоръки какво можете да правитеако се поддавате на страх или паника.

👉 Намалете количеството новини. Новините често са с непълна картина на фактите и допринасят за масовата психоза.
👉 Разхождайте се в парк, ако е възможно. На открито и на дистанция от други хора има минимална вероятност от зараза.
👉 Опитайте се да балансирате с позитивни емоции. Например, гледайте комедийни филми, четете забавни книги или говорете по телефона с приятели.
👉 Сменете фокуса, ако се поддадете на страх или паника. Страхът е самоусилваща се негативна емоция, която може да ви завлече спираловидно надолу. Когато усетите това, опитайте се да си кажете за колко неща можете да бъдете благодарни и да се фокусирате върху всичко хубаво, което имате. Това ще балансира емоционалното състояние. Изразявайте благодарност, дори и да не изпитвате страх, имаме толкова много неща, за които да сме благодарни. 🙏
👉 Спортувайте. Физическата активност намалява тревожността на ума.
👉 Слушайте любима музика. Танцувайте и си припявайте дори. Особено, ако не знаете текста. 😉
👉 Звъннете на близък човек: обадете се и поговорете с някого, за да се разсеете.
👉 Научете повече за медитацията: вижте този клип: https://youtu.be/FypiLkTTGMo
👉 Прочетете съвети от пациенти и професионалисти за справяне със “Стреса преди контролно изследване“.

Източник видео: www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/868008750676323
Оригинална статия: www.stm.sciencemag.org/content/12/572/eabb5817
Допълнително инфо: https://wistar.org

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Във връзка с пандемията от COVID-19,…