FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Съвети за хранене към пациенти

В помощ на пациента

Едни от най-често задаваните ми въпроси от хора, които сега са получили диагнозата си, е как и дали да променят диетата си и хранителните си навици по време на терапии и след това. Тъй като не съм специалист, търся информация от авторитетни източници. Такива са няколкото книжки за сваляне, които Българско Сдружение Лимфом преведе и адаптира за пациентите в България, както и няколкото съставени статии, които има на сайта ми тук.

Защо е важно храненето

Храненето е решаващ компонент от лечението и рехабилитацията на рак, тъй като помага на пациентите да се справят по-добре с болестта.  Всяко онкологично заболяване се нуждае от различна диета. Приемът на разнообразна и здравословна храна е важен за всички. Тялото се нуждае от различни хранителни вещества, така че спазването на балансиран хранителен режим е от съществено значение.

Когато сме здрави, обикновено приемаме достатъчно храна. По време на лечението е необходимо тялото да се запази силно, за да може да се справя със страничните ефекти от химиотерапията и лъчетерапията. При ракови заболявания това може да се окаже голямо предизвикателство.

Основни причини за затруднено хранене

Страничните ефекти по време на лечението затрудняват храненето. Онкологичното лечение е насочено към убиване на раковите клетки, но уврежда и здравите. Това води до странични реакции, част от които могат да бъдат свързани с храносмилателната система и храненето.

Най-честите проблеми са:

  • Загуба на апетит, промяна във вкуса и обонянието;
  • Запек или диария;
  • Сухота в устата;
  • Гадене и повръщане;
  • Възпаление на устната лигавица;
  • Възпалено гърло и проблеми с преглъщането;
  • Наддаване или загуба на тегло;

Добър и качествен живот

Тази книга дава насоки на пациенти с онкологични заболявания и техните близки как да се справят с предизвикателствата на храненето по време и след лечението. Винаги е полезно да получите и индивидуални препоръки от специалист-диетолог, съобразени с общото Ви физическо и емоционално състояние, съпътстващи заболявания и хранителни предпочитания.

Цялата книжка и брошура можете да изтеглите от бутона отдолу, във формат pdf за четене.

👇 Бутон за сваляне

Свали "Съвети за хранене (книжка)" Nutrition-Ready.pdf – свалено 227 пъти – 4 MB

Пояснения за издателя:

В търсенето си на информация попаднах на тази книжка, която е издадена от “Дара Хелп – Център за подкрепа на болни с онкологични заболявания” и онкологът доц. д-р Валентина Цекова. Аз нямам никаква връзка с тях или изгода от промотиране на тази книжка.

Дара Хелп и д-р Валентина Цекова

Източник: https://darahelp.com/advice/nutrition-diet/

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Какво е хеликална томотерапия? Вид…