FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Tai Chi Chuan CD34+

Тай чи увеличава стволовите CD34+ клетки

Фигура отгоре: Тай Чи Чуан (ТЧЧ) стимулира производството на клъстер от диференциращи 34-положителни (CD34 +) клетки. Проучванията показват, че ТЧЧ може да насърчи CD34+ клетъчното производство чрез намаляване на активността на симпатиковата нервна система.

Тай чи чуан помага да се увеличат стволовите клетки, открива изследване

 В проучване, публикувано в международното медицинско списание Cell Transplantation от 2014, екип от тайвански изследователи предприемат тригодишни изследвания, за да открият подмладяващите ефекти на тай-чи чуан. Отдавна се смята, че тай чи е полезно за тялото и практикуващите казват, че това им помага да живеят по-дълъг, по-здравословен живот.

Изследването е озаглавено “Тай чи практика увеличава прогениторните CD34+ клетки при млади възрастни.”

 Тай Чи Чуан (ТЧЧ), наричан още Тайдзицюан, е традиционно китайско бойно изкуство, а сега е и световен здравословен спорт. Доказано е, че ТЧЧ е от полза за пациенти с лека до умерена болест на Паркинсон и фибромиалгия. ТЧЧ може също да има ползи като намаляване на болката, подобряване на баланса, аеробния капацитет, кръвното налягане, качество на живот, качество на съня и намаляване на стреса. Поради горните предимства изследователите решили, че ТЧЧ може да покаже потенциална полза за удължаване на продължителността на живота.

 Клъстерът на диференциация 34 (CD34 +) е повърхностен маркер на хематопоетичните стволови клетки (ХСК), осигуряващи кръвни клетки чрез хематопоеза, която се регулира от баланс между самостоятелното обновяване, диференциране и пролиферация. CD34+ стволовите клетки варират от около 0,01% до 0,03% в периферната кръв на хората.

 Животът на ХСК може да бъде ограничен от възрастовата загуба на теломерна ДНК, многократно излагане на облъчване или намаляване на пролиферативния капацитет след серийна трансплантация. Клоногенният капацитет и количеството на ХСК намаляват с възрастта на костния мозък и периферната кръв.

 Следователно, ХСК са показател за оценка на остаряването.

 В проучването субектите са разделени на три групи, две от които практикуват съответно тай-чи и скоростно ходене и контролна група, която изобщо не прави упражнения.

Average CD34+ cells

 Заключение

 Въз основа на резултатите, изследователите заключават, че дългосрочното практикуване на Тай Чи Чуан (повече от 1 година) може да бъде ефективна интервенция срещу стареене по отношение на неговото въздействие върху подобряването на броя на прогениторните стволови клетки CD34 +.

 Ако някой се чуди какви точно са тези клетки и защо са важни за нас, ще му кажа, че това са точно онези стволови клетки, които се събират от нашата кръв преди трансплантация и ни се преливат обратно след унищожителната химиотерапия, за да “възкресят” имунната ни система и кръвните клетки. Тези същите клетки ни обновяват и “възраждат” всеки ден.

 За други ползи от физическата активност можете да прочетете на страницата “Спорт и физическа активност при лимфом“. Това е и успешен начин за борба с хроничната умора, която е много честа след излекуване от лимфом.

Кръвотворни стволови клетки и тяхното насочване към лимфоидния ред

Имунната защита на организма се основава на лимфоцити, които се развиват от хемопоетични костномозъчни стволови клетки.

 Хемопоетичната стволова клетка (ХСК), която е най-ранният предшественик на лимфоцитите, притежава специфични молекулни маркери: CD34 (най-типичен), AC133, CFU, Lin, SCA-1, C-KI, Thy-1 и др. Съдържанието на хемопоетичните стволови клетки във феталния костен мозък е високо и постепенно спада с напредването на пренаталното развитие. За разлика от други типове стволови клетки кръвотворните стволови клетки се запазват до края на живота, така че фетусите не са единствен техен източник. Стволови клетки за присаждане се изолират не само от костен мозък, а и от периферна кръв. Вече над 15 години с лечебна цел се присаждат и кръвотворни стволови клетки от пъпна връв.

 Лимфоидният ред обединява най-важните клетки на имунния отговор – Т-лимфоцитите, В-лимфоцитите и естествените убийци (NK-клетките). Всички те водят началото си от лимфоидната клетка-предшественик или прогениторна клетка, понякога означавана като лимфоидна стволова клетка. Образуването на лимфоидните стволови клетки се осъществява в костния мозък.

 След моята трансплантация през 2013-та преминах през тримесечен период на възстановяване, който беше много труден поради тежкото ми физическо състояние след престоя в болницата. Трябваше да изградя отново не само имунна система и кръвна картина, но и физическия си статус. Всяко движение беше свързано с много болки в мускулите и ставите. Затова си купих домашен велоергометър и започнах да карам колело в хола си. Всеки ден увеличавах изминатите километри и постепенно си възвърнах формата.

 По-късно се върнах към моя стара мечта да се занимавам с тай-чи чуан и ци гун и от пролетта на 2016 г. тренирам редовно. Мога да уверя всеки, че ако не се занимавам с тай чи, ще се движа точно като дърводелски аршин и ще съм постоянно скован от липсата на движение в ежедневието. Можете да прочетете повече за тай дзи цюан в няколко статии:

 Тук можете да видите как Грандмайстор Ян Дзюн провежда групова тренировка по тай чи чуан фамилен стил Ян в Китай.

Източници:

  1. Tai chi helps reinvigorate stem cells, researchers find – www.focustaiwan.tw/culture/201406070027
  2. Tai Chi Intervention Increases Progenitor CD34+ Cells in Young Adults – www.journals.sagepub.com
  3. Markova, Maya & Marinova, Tsv. (2006). Стволови клетки и лимфопоеза [Stem cells and lymphopoiesis]. General Medicine. 8. 39-43.
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Лекарството, което работи за един…