FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Трансплантация на стволови клетки
Трансплантация на стволови клетки

Трансплантация на стволови клетки

Текстът е публикуван с големи съкращения. Целият и подробен текст на български и на английски можете да намерите на дъното на страницата и да ги свалите от бутона. 

Да разберем трансплантацията на стволови клетки

 Вие може да сте някой, на когото предстои трансплантация на стволови клетки или може би на някой Ваш близък му предстои това лечение. Каквато и да е Вашата ситуация, знайте, че не сте сами. Трансплантация на стволови клетки е много често лечение за лимфом и много хора с лимфом преминават това лечение всяка година. Подобренията в технологиите и поддържащите лечения означава, че трансплантациите на стволови клетки днес са по-успешни от всякога.

Какво са стволовите клетки?

Стволови клетки Стволовите клетки са източник на всички клетки на тялото в началото на живота. Те са примитивни клетки, които могат да се трансформират във всеки един от многото видове клетки на организма. Те са източник за възстановяване на увредените тъкани и подмяна на мъртвите тъкани.

 В първите седмици на живот на плода, стволовите клетки имат потенциала да се превърнат във всеки тип клетки. Те се наричат ​​ембрионални стволови клетки. По-късно, стволовите клетки се съхраняват в различни области на тялото. Те са програмирани да се превърнат в клетките от тази част на тялото. Те са известни като зрели стволови клетки.

  Стволови клетки, използвани при лечението на лимфом са зрелите стволови клетки. Те са „хемопоетични” стволови клетки. Това означава, че те са програмирани да се превърнат в кръвни клетки – клетки на костния мозък, червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцити. Те са източник на всички кръвни клетки, които заменят тези, които умират или са убити.

Какво е автоложна трансплантация на стволови клетки?

 “Автоложна трансплантация на стволови клетки” означава високодозово противораково лечение, последвано от преливане на вашите собствени стволови клетки. “Автоложна” означава нещо, което идва от собствената Ви тъкан или ДНК. “Трансплантация” означава взимане на тъкани от едно място и поставянето им някъде другаде: в този случай клетките се събират от кръвта, замразяват се и съхраняват, а след това се връщат след високодозовото лечение. Автоложната трансплантация на стволови клетки Ви позволява да получите много високи дози химиотерапия за лечение за лимфом. Тези високи дози предизвикат необратими увреждания на костния мозък, защото мозъкът е силно чувствителен към химиотерапия и лъчетерапия.

 Преливането на стволови клетки в кръвта след високи дози терапия позволява на Вашия мозък да се възстанови. Стволовите клетки се движат от кръвта обратно в костния мозък, където те започват да произвеждат повече костен мозък и кръвни клетки. Постепенно Вашия костен мозък ще се възстанови и кръвната картина ще се върне към безопасно ниво. Може да чуете други термини, използвани за описание на този вид лечение. Те включват „високодозова терапия и подпомагане на стволови клетки” и „високодозова терапия и спасяване на стволови клетки”.

 Съществена част от трансплантацията на стволови клетки са “поддържащите грижи”, които получавате, докато кръвната картина се възстановява. Поддържащата терапия включва: антибиотици за предотвратяване на инфекции; растежни фактори, които да стимулират растежа на нови кръвни клетки; преливане на червени кръвни клетки и тромбоцити за повишаване на броя на тези клетки в кръвта, както и лекарства за предотвратяване на гадене и други странични ефекти.

  Прочетете как премина моята трансплантация през 2013 година на страницата “Моят рецидив и трансплантация“.

Кога се използва автоложна трансплантация на стволови клетки за лечение на лимфом?

 Трансплантацията на стволови клетки има за цел да се осигури добро качество на живот, продължителна ремисия и в крайна сметка лечение на лимфома.

 Използва се в различни случаи:

 • Използва се за лечение на хора, които са получили рецидив, след като по-рано са преминали курс на лечение.
 • Използва се за хора, които не са отговорили на предишно лечение.
 • Може да се използва, за да се опита удължаване на ремисия при хора, при които се счита, че има по-висок риск от рецидив.

 Повечето хора, лекувани с трансплантация на стволови клетки, са хора с лимфом на Ходжкин или агресивен неходжкинов лимфом, които са рецидивирали след първия курс на лечение. Целта на лечението в тези ситуации ще бъде да се осигури дългосрочна ремисия и излекуване. На някои хора с агресивен неходжкинов лимфом може да бъде предложено трансплантация на стволови клетки, още когато са в ремисия след първия курс на лечение. Това може да се дължи на факта, че техният вид лимфом има по-висок риск от рецидив. Целта на лечението би било да се намали риска от рецидив и да се излекуват.

 Трансплантация на стволови клетки се използва понякога и за хора с индолентен неходжкинов лимфом. Индолентни неходжкинови лимфоми в напреднал стадий се лекуват по-трудно, защото е много вероятно те да рецидивират. Трансплантации на стволови клетки при индолентни лимфоми се правят с намерение за удължаване на ремисията възможно най-дълго. Някои хора с индолентен лимфом могат да бъдат излекувани по този начин, но лечението е по-рядко, отколкото за други лимфоми. Автоложна трансплантация на стволови клетки обикновено се прави, когато някой е в ремисия, или във възможно най-близко до ремисия състояние.

Част първа: Подготовка

 Ще има много неща, които трябва да се организират в подготовката за Вашето лечение. Те включват получаване на информация за болницата на лечението, специалистите, с които ще работите и графика.

 Ето една примерна таблица как се подреждат дейностите във времето.

Автоложна трансплантация

 Ще Ви се направят изследвания и тестове преди да се съберат стволовите клетки. Тези тестове са, за да се разбере повече за лимфома Ви и да се гарантира, че ​​сте в подходящо състояние за високодозова терапия.

 Кръвните тестове ще включват кръвна картина, кръвна група, биохимия и тестове за чернодробната и бъбречната функция. Вие също така ще трябва да се изследвате за определени вируси. Това включва тестове за хепатит, ХИВ и други. От края на страницата по-долу, можете да си изтеглите списък с изследвания.

 Ако болестта Ви е активна или не е отговорила на първоначалното лечение, може да се наложи да се направят нови тестове за ре-стадиране. Тези тестове ще определят степента на Вашия лимфом и ще измерят успеха на всяко предходно лечение.

 Вероятно ще имате курс на химиотерапия преди Вашите стволови клетки да се събират, както и преди високодозовото лечение. Химиотерапията, която получавате, и когато я получавате, ще зависи от Вашето състояние и вида на лимфома, който имате.

 Високодозовата химиотерапия може да увреди тестисите и яйчниците. Може би ще Ви предложат съхранение на сперматозоиди или яйцеклетки.

 Задължително се прегледайте при стоматолог, преди да започнете лечение. Проверете за проблеми със зъбите си, които могат да се влошат от лечението, а могат да бъдат и потенциален източник на инфекция.

 Ще Ви бъде дадена информация за следващите месеци и какво да очаквате. Споделете това с тези, които са близо до Вас. Помислете за различните роли в живота си и каква помощ може да бъде организирана предварително, за да имате подкрепа през следващите месеци. Ако живеете сам и особено, ако сте на възраст над 65 години, важно е да разберете каква подкрепа може да бъде достъпна за Вас, след като се върнете у дома. Ако се грижите за някой друг, разберете каква подкрепа ще бъде на разположение за това лице.

 Обяснете лечението на Вашия работодател, училище или университет. Обяснете, че за да се възстановите от лечението ще отнеме няколко месеца, а може да мине и една година, преди да се върнете към нормалното състояние.

Съвет: Направете пълномощно на най-близкия си човек, чрез което той да може да Ви представлява пред институции и банки, тъй като Вие няма да можете да посещавате обществени места 3 месеца след изписването Ви от болница. Така че, ако се налага нещо да свършите, да има как да стане това, без да се излагате на опасности.

Част втора: Събирането на стволови клетки

 Стволовите клетки се събират от кръвта. Може да чуете, че се наричат “периферни кръвни стволови клетки”, защото кръвта е в периферията на или извън костния мозък, откъдето кръвните клетки идват.

 Ако трансплантацията на стволови клетки е планирана за близкото бъдеще, събирането ще се проведе в седмиците преди високодозовата терапия.

 Растежни фактори и “мобилизация”. Ще имате ежедневни инжекции с растежен фактор, наречен G-CSF у дома или в болницата. G-CSF е хормон, който стимулира производството на стволови клетки в костния мозък. След няколко дни на инжекции ще имате кръвни изследвания, за да се провери напредъка и да се предскаже кога Вашите стволови клетки е вероятно да бъдат в периферната кръв. Ще планирате дата предварително за събирането на стволовите клетки. Предният ден ще имате кръвен тест, за да е определи дали сте готови.

 Събиране на стволови клетки (harvesting). Събирането на стволови клетки се извършва с помощта на машина, наречена клетъчен сепаратор. От кръвта Ви се взима постоянен поток на кръв, минава през машината и след това се връща обратно към Вас.

Събирането на Вашите стволови клетки може да отнеме 4-5 часа, може би в продължение на повече от един ден. Това означава, че ще бъдете свързан към машина за продължителен период от време, така че си вземете нещо да сте заети. Може да искате да книги или I-pаd. Носете широки, удобни дрехи, за предпочитане с широки или къси ръкави, за да има лесен достъп до Вашите ръце. Ако е възможно, може да искате да има някой да Ви прибере вкъщи след това, тъй като има вероятност да се чувствате уморени и може би малко нестабилни.

Част трета: Високодозова терапия и трансплантацията на стволовите клетки

 Високодозова химиотерапия. Кондициониране (или режим на подготовка) е термина, използван да се опише високодозовата терапия. Химиотерапията се прилага в продължение на период от няколко дни. Каква химиотерапия ще получите, както и времето, което отнема, за да се даде, ще зависи от това какъв вид лимфом имате. Лекарствата ще бъдат влети по същия начин като друга химиотерапия, чрез абокат. Ще Ви кажат времетраенето на високодозовата химиотерапия и кой ден ще се падне „ден 0”.

 Цялостно облъчване на тялото. Повечето хора с лимфом ще имат само високи дози химиотерапия, но някои хора ще получат цялостно облъчване на тялото или TBI (total body irradiation). TBI се използва за определени видове лимфом или за лимфом в определени части на тялото. Цялостното облъчване на тялото е различно от стандартната лъчетерапия – при TBI цялото тяло се третира едновременно и дозата се прилага за по-кратък период от време.

Вливане на стволови клетки Вливане на стволовите клетки. Трансплантацията на стволови клетки е почти същото като преливане на кръв. Вашите стволови клетки ще бъдат преляти обратно в тялото Ви от 1 до 3 дни след химиотерапията. Това се прави, за да се даде възможност на тялото да елиминира химиотерапията от Вашите системи, за да се избегне увреждане на новите клетки. Банката с клетките ще бъде донесена в стаята, размразена и след това ще се даде чрез централния източник. Това е лесна процедура, много прилича на преливане на кръв и отнема около 40 минути.

 В действителност, много хора казват, че самата трансплантация е малко „жалък завършек” след цялата подготовка и интензивно лечение. Ще бъдете внимателно наблюдавани по време на инфузията на стволови клетки. Може да чуете Вашия екип да говори за трансплантацията като за “ден нула”. Това е така, защото те измерват възстановяването Ви от този ден. Попаднали в кръвта, стволовите клетки намират своя път до костния мозък, където се прикрепват и започват да се размножават.

Част четвърта: Възстановяване на кръвната картина

 Присаждане. След като са вече вътре в тялото Ви, новите стволови клетки стигат от кръвта до костния мозък, за да го възстановят и да започне да произвежда нови кръвни клетки. Постепенно кръвната Ви картина ще се нормализира и ще достигне безопасни нива. Това е известно като присаждане (engraftment), защото стволовите клетки се „насаждат” в костния мозък. Двете тъкани се страстват и започват да работят отново нормално. Отнема около 8-12 дни, за да се получи присаждането. Първите и най-важни клетки, които трябва да се присадят, са клетките, които се трансформират в неутрофили, белите кръвни клетки, които се борят с бактериалните инфекции. Клетки, които образуват тромбоцитите са следващите. Тромбоцитите са клетките, които позволяват на кръвта да се съсирва и така предотвратява кървене. Окончателните клетки, които се присаждат са клетките, които стават червени кръвни клетки, онези, които пренасят кислорода във Вашата кръв. Веднъж щом присаждането е приключило и тялото Ви прави нови кръвни клетки в достатъчни количества, ще бъде безопасно да се приберете вкъщи. Признак за успешна трансплантация е, когато започне покачване на левкоцитите. Възстановяването на Вашите неутрофили ще бъде най-важния фактор при планирането на Вашето изписване от болницата. Докато чакате да се възстанови кръвната Ви картина, ще имате много допълнителни процедури. Това е известно като “поддържащи грижи”.

 Странични ефекти и поддържащо лечение. Екип от медицински сестри и лекари ще Ви подкрепят, докато чакат да се възстанови Вашата кръвна картина. Редовно ще се наблюдават температурата, пулса и кръвното налягане, включително и през нощта. Ще получавате много медикаменти за поддържащо лечение. Те ще Ви помогнат да се справите със страничните ефекти на високодозовата терапия и ще Ви подкрепят, докато се възстанови кръвната картина.

 Риск от инфекция. Вашият екип ще Ви даде много информация за инфекциите и как да ги предотвратите. Голяма част от поддържащите грижи и правила и разпоредби за най-близката Ви заобикаляща среда ще бъдат насочени към намаляване на риска от инфекция, доколкото е възможно. Инфекцията е често срещано усложнение на високодозовата терапия и много хора ще имат някаква инфекция преди да  напуснат болницата. Ще Ви бъдат дадени лекарства, за да се предотврати инфекция.

 Ще има ограничения за посетителите. Вероятно те ще бъдат най-стриктни в дните непосредствено след трансплантацията, когато кръвната картина е най-лоша.  Посещения на близките в стаята на пациента в НСБАЛХЗ в Дървеница не е разрешена. Посещението става от тераса на прозореца на пациента, има домофон, за да се разговаря с него. В ИСУЛ, обаче, такива посещения са разрешени, но там трансплантациите са на деца и тийнейджъри.

Има списък със специални храни, които могат да се ядат след трансплантация. Погледнете в дъното на страницата по-долу, както и един съвет тук: Как да се храним, ако имаме неутропения.

 Други възможни странични ефекти и рискове включват:

 • Анемия: недостигът на червените кръвни клетки. Вашите червени кръвни клетки пренасят кислород към други клетки на тялото. Анемията може да Ви накара да се чувствате уморени и с липса на енергия. Също така може да причини задух. Ще Ви се прави редовно проверка на кръвната картина.
 • Риск от кървене: недостиг на тромбоцити се нарича тромбоцитопения. Тромбоцитопения означава, че ще сте по-изложени на риск от кървене, докато нивото на тромбоцитите се възстанови. Ще бъдете внимателно наблюдавани за признаци на кървене.
 • Възпаление на устата: често срещано при хора е да развият възпаление на устата или язви в устата след високодозова терапия. Грижете се добре за устата си. Възпаление на лигавицата в устата може да Ви спре да се храните правилно. Съвети за подържане на устна хигиена след високодозова терапия има в приложения файл.

 Възможно е да изпитате всички странични ефекти, които познавате от стандартната химиотерапия, които включват и гадене, повръщане и диария, силна и продължителна умора, загуба на апетит и др.

 Комуникация. Общуването с тези, които се грижат за Вас е важна част от Вашата помощ. Не забравяйте да кажете на Вашия екип за всичко, което е в ума Ви. Нека знаят как се чувствате. Вие ще имате важна роля в поддържането им информирани. Кажете на Вашия екип за нежелани реакции или, ако някое лекарство за предотвратяване на страничен ефект не работи. Вашият екип ще очаква да ги информирате и биха приели, че сте ОК, ако не кажете нещо. Говорете с тях за Вашите притеснения или опасения. Опитайте и да поддържате връзка с приятелите и семейството си извън болницата, това ще е приятно за Вас.

 Посещенията от близките Ви ще осигурят развлечение и подкрепа. Може да има ограничения за посетителите, но Вашият отдел ще бъде толкова отворен, колкото е възможно, обаче, за посещение, защото контакта с близките Ви ще бъде много важен.

 В изолация. В България трансплантациите от началото (високодозовата терапия) до края, се провеждат в изолирана среда, в т.нар. боксове – самостоятелна стая със санитарен възел, фотьойл, шкафче и телевизор.

 Вашите медицински сестри и лекари ще Ви проверяват редовно, но ще бъдете много време и сами. Може да е трудно да бъдете сами със себе си, с усещане за гадене и умора и без много енергия, за да се разсеете.

 Бъдете активни, ако можете. Упражненията са важни – дори и малко количество ще бъде от полза. Правете разтягащи упражнения, движете крайниците си в кръг, за да поддържате циркулацията на кислород и да се предотврати чувството на схванатост. Не прекарвайте цялото си време в леглото, ако можете да го избегнете.

 Може да бъде много скучно и разочароващо да имате много време за запълване, когато всъщност нямате желание да правите каквото и да е. Малките дейности – къпане, хранене и изплакване на устата могат да помогнат за разбиване на деня и изграждането на някаква структура.

 Относно спането – собственото бельо (интимно бельо, пижами, чорапи, фланелки) се пере в болницата. Спалното бельо се предоставя от болницата и то също се пере там. Може да си вземете от вкъщи възглавници, тъй като болничните такива могат да се окажат много неудобни.

Част пета: прибиране вкъщи и възстановяване

 Прибиране вкъщи. Най-вероятно е да се приберете между 14 и 21 дни след преливането на стволовите клетки. Трябва да мине известно време, преди кръвната Ви картина да се възстанови. Времето, което ще отнеме това, варира от човек на човек и трябва да имате редовни кръвни изследвания за следене на възстановяването. Не се изненадвайте, ако все още се чувствате изтощен, болен и без кой знае какъв апетит, след като се приберете вкъщи. Не забравяйте, че се прибирате вкъщи най-малко 2 седмици след много висока доза лечение – много по-висока, отколкото всички, които сте имали в миналото.

 Контролни прегледи / проследяване. Вероятно ще имате редовни прегледи след изписването си от болницата. Това обикновено продължава няколко години. Първият Ви преглед ще бъде няколко седмици, след като се приберете вкъщи, или по-рано, ако изпитате нужда от това. След това ще минете на месечни контроли за шест месеца. Ще бъдете наблюдавани за нежелани реакции, които могат да се развият седмици или месеци след края на лечението, както и за “късни ефекти” от лечението.

 Късни ефекти от лечението. Високодозовата терапия може да има дългосрочни странични ефекти, известни също като “късни ефекти”. Това са ефекти, които се появяват месеци или години след като лечението е приключило. Най-честите късни ефекти са продължителна умора, намалена функция на белите дробове, периферна невропатия, щитовидна недостатъчност, понижен имунитет, развитие на катаракта, развитие на други видове рак, сърдечна недостатъчност. Говорете с Вашия лекар какво може да очаквате. В приложения файл са описани по-подробно всички късни ефекти.

 Плодовитост. Много е вероятно да загубите плодовитост след терапията и трансплантацията на стволови клетки, но това не винаги се случва. Някои хора все още ще бъдат в състояние да заченат по естествен начин, така че не мислете, че ще бъдете безплодни.Мъжете ще имат възможност за съхраняване на сперма преди началото на лечението. Вашият специалист ще може да Ви насочи за проверка на броя на сперматозоидите. Жените са много склонни да получат ранна менопауза след високи дози терапия. Бихте могли да си съхраните яйцеклетки, но успеваемостта за зачеване от съхранена яйцеклетка е относитетелно ниска. Въпреки това, не всяка жена става безплодна. Обсъдете го с Вашия лекар.

Важно е пациентът да попита за възможностите си и проблема с фертилността!

Част шеста: грижете се за себе си

 Ще отнеме време, за да се възстановите. Може да минат от 6 до 12 месеца, преди да се почувствате отново себе си. През това време е нужно да се грижите за себе си.

 Пазете се от инфекции. Бъдете внимателен на претъпкани с хора места. Пазете се от болестите на другите. Ще трябва да се грижите повече за кожата си и да се пазите от слънцето. Повечето експерти ще Ви посъветват да следвате колкото е възможно по-здравословна диета. Клиничните изпитвания са показали, че упражненията след трансплантация на стволови клетки ще помогнат за възстановяването Ви, ще Ви дадат повече енергия и ще Ви помогнат да се чувствате по-добре като цяло.

Активни и здрави след рак Секс. Можете да възобновите секса след трансплантацията, но бъдете внимателни, ако все още имате ниска кръвна картина. Възможно е да имате промени в сексуалното си либидо и тези промени вероятно няма да бъдат постоянни, но може да отнеме известно време, за да се решат.

 Пътуване. Не забравяйте да вземете информация за Вашата медицинска история и лечение с Вас в случай, че се нуждаете от помощ, когато сте на почивка. Вижте статията “ваксини при пътуване“.

 Ваксинации. Има някои видове ваксинации, които не се препоръчват, след трансплантация на стволови клетки. Това са живи ваксини, които използват отслабена форма на организма, който причинява инфекция.

 Вашите емоции. Рядкост е човек да мине през лечение на лимфом без никакви емоционални затруднения. Хората, които са имали рак са много по-склонни да изпитват страх, тревожност и депресия, отколкото тези, които не са. Ако имате трудни чувства, знайте, че Вие не сте сами. Не полудявате. Емоциите, които имате, са нормални за човек във Вашето положение – те са естествен психологически отговор на травматично и страшно преживяване. Има начини да се справите с трудни чувства. Повече за това можете да намерите и на страницата: „Животът след лечението”.

  Файлове с пълните текстове на брошурите за автоложна трансплантация на стволови клетки и друга необходима информация можете да изтеглите от бутона отдолу:

 1. Всичко, което трябва да знаем за автоложната трансплантация на стволови клетки, на български език (doc формат) и на английски език (pdf формат, обновено 2017);
 2. Списък на „Предтрансплантационни изследвания и консултации при автоложна трансплантация на периферни стволови клетки”, предоставен от НСБАЛХЗ;
 3. Списък с какво трябва да се направи задължително при постъпване за трансплантация в НСБАЛХЗ;
 4. Инструкции към пациентите след автоложна трансплантация;
 5. Хранителна диета след трансплантацията.

Свали "Всички брошури за автоложна трансплантация" 6-Брошури-автоложна-трансплантация.zip – свалено 830 пъти – 3 MB

Споделете знанието
Вижте още:
В немалко случаи диагнозата „лимфом“,…