FacebookGoogle PlusEmail
Close
Генна мутация

Три генни мутации са виновни за лимфома на Ходжкин

Генни мутации при лимфом
Генни мутации при лимфом

Учените са открили три нови вариации на ген, свързан с развитието на лимфома на Ходжкин – един от най-често срещаните видове рак при млади хора. Надеждите са, че благодарение на новите проучвания ще може да се създаде по-добро лечение.

   Между 25% и 50% от всички случаи на лимфом на Ходжкин се дължи на проблем в производството на бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Смята се, че заболяването се предизвиква от инфекция с вируса на Епщайн-Бар (EBV), но болестта може да се развие и при пациенти, които никога не са били изложени на вируса. Ето защо изследователите са заподозрели, че причината е в гените.
   Изследването е публикувано в списание Nature Genetics. Според данните учените са открити две от трите генни мутации при хора със заболяването, които не са били изложени на EBV. Епщайн-Бар вирус е силно инфекциозен вид херпес, който може да доведе до редица заболявания вариращи от леки настинки с треска до по-тежки автоимунни заболявания.
   „Много от случаите на лимфом на Ходжкин са свързани с Епщайн-Бар вируса, но ние открихме първото доказателство за гени, които биха могли да участват в насърчаването на развитието този рак при хора, които не са изложени на инфекции“, заяви проф. Ричард Холстън от Института зо ракови изследвания (ICR) и ръководител на проучването.
   Екипът на Холстън използвал техника за сканиране на целия геномите при 589 пациенти с лимфом на Ходжкин и ги сравнил с тези на 5199 души без това заболяване. След това те потвърдиха резултатите от анализа други 5400 души.
   Те са открили генетични вариации на хромозоми 2, 8 и 10, които са били значително по-често сред болните с лимфом на Ходжкин, отколкото при тези без това заболяване. В хода на изследването било установено още, че даден район в хромозома 6 – съдържаща информация за имунната система, е свързано с по-високия риск от заболяването.
   Последните данни на Международната агенция за изследване на рака показва, че почти 68 000 души по света през 2008 г. са били с диагноза лимфом на Ходжкин.
Източник: www.hospital.bg

 

Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info