FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Генна мутация

Три генни мутации са виновни за лимфома на Ходжкин

Генни мутации при лимфом
Генни мутации при лимфом

Учените са открили три нови вариации на ген, свързан с развитието на лимфома на Ходжкин – един от най-често срещаните видове рак при млади хора. Надеждите са, че благодарение на новите проучвания ще може да се създаде по-добро лечение.

   Между 25% и 50% от всички случаи на лимфом на Ходжкин се дължи на проблем в производството на бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Смята се, че заболяването се предизвиква от инфекция с вируса на Епщайн-Бар (EBV), но болестта може да се развие и при пациенти, които никога не са били изложени на вируса. Ето защо изследователите са заподозрели, че причината е в гените.
   Изследването е публикувано в списание Nature Genetics. Според данните учените са открити две от трите генни мутации при хора със заболяването, които не са били изложени на EBV. Епщайн-Бар вирус е силно инфекциозен вид херпес, който може да доведе до редица заболявания вариращи от леки настинки с треска до по-тежки автоимунни заболявания.
   “Много от случаите на лимфом на Ходжкин са свързани с Епщайн-Бар вируса, но ние открихме първото доказателство за гени, които биха могли да участват в насърчаването на развитието този рак при хора, които не са изложени на инфекции”, заяви проф. Ричард Холстън от Института зо ракови изследвания (ICR) и ръководител на проучването.
   Екипът на Холстън използвал техника за сканиране на целия геномите при 589 пациенти с лимфом на Ходжкин и ги сравнил с тези на 5199 души без това заболяване. След това те потвърдиха резултатите от анализа други 5400 души.
   Те са открили генетични вариации на хромозоми 2, 8 и 10, които са били значително по-често сред болните с лимфом на Ходжкин, отколкото при тези без това заболяване. В хода на изследването било установено още, че даден район в хромозома 6 – съдържаща информация за имунната система, е свързано с по-високия риск от заболяването.
   Последните данни на Международната агенция за изследване на рака показва, че почти 68 000 души по света през 2008 г. са били с диагноза лимфом на Ходжкин.
Източник: www.hospital.bg

 

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info