FacebookEmail
Close
Умора, изтощение

Умората след излекуване е честа при лимфом

Умора при и след лечение на лимфом
Умора при и след лечение на лимфом

Голямо европейско проучване, проследило пациенти с лимфом на Ходжкин в продължение на почти 8 години, сочи, че излекуваните пациенти се възстановяват бързо и достигат качество на живот, близко до това на общата популация. Единственият остатъчен симптом при тези пациенти обаче е тежката умора.

  Лимфомът на Ходжкин е свързан с висока честота на излекуване, обясняват авторите. Повечето пациенти са на възраст под 40 години и качеството на живот е от важно значение.
  Конкретно било установено, че честотата на персистираща умора 22 месеца след приключването на терапията била 51.7% за обща умора, 41.5% за физическа умора, 34.9% за ментална умора, 32.2% за намалена активност и 26.3 за намалена мотивация. Емоционалните показатели били свързани с по-слабо подобрение в сравнение с физическите.

Конкретна причина за тази умора все още не е установена.

Източник: www.doctorbg.com

Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *

Вижте още:
Генни мутации при лимфом Учените…