FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Фармакогеномика: ДНК, лекарства и дозировка.

 Лекарството, което работи за един човек, може да не е толкова ефективно за други или може да причини много по-силни нежелани странични реакции. Когато се чудим защо някои хора понасят по-лесно химиотерапия при лечение на рак, фармакогеномиката може да ни даде този отговор.

 Какво е фармакогеномика?1

 Фармакогеномиката е област, която изучава как гените повлияват индивидуалния отговор на пациентите към лекарствените продукти. Тя комбинира фармакологията, генетиката и геномиката, за да създаде ефективен начин за лечение според персоналните нужди на пациентите.

 Изгледайте краткото видео от заглавието, за да научите за фармакогеномиката (проучването на взаимодействието между вашата ДНК и лекарствата) и открийте как информацията от фармакогеномен тест има потенциал да помогне на вашия лекар да ви предпише лекарствата, които ще работят най-добре за вас.

 По-голямата част от лекарствата, които са на пазара, са насочени към общата популация, независимо от факта, че всеки пациент отговаря различно на всяко едно лекарство. Някои пациенти могат да не изпитат ефект от стандартната доза поради ускорен метаболизъм на лекарството. От друга страна други пациенти могат да изпитат странични ефекти, тъй като лекарството не се преработва правилно и се задържа в организма.

 Фармакогеномиката използва методите на биохимията и фармакологията в контекста на индивидуалните генетични вариации и подобрява терапиите в зависимост от генетичните различия. Генетиците смятат, че 99.9% от гените на един човек са еднакви с гените на друг човек и различията са само 0.1%. Вариациите в човешкия геном определят уникалността на всеки индивид.

Фармакогеномика: значението на индивида

Kate Ragan | TEDxRockhill

 Кейт Рейган е студентка по фармация, която е насочила вниманието си отвъд лекарствата. В клипчето отдолу тя разказва какво е фармакогеномика и как може да бъде използвана.

Кейт разказва и за свой роднина, който е бил диагностициран с глиобластом – много агресивна форма на мозъчен тумор. В началото му дали само 6 месеца живот. Лекарите решили да използват фармакогеномика, за да разберат кое е най-подходящото лекарство за него. Този избор удължил живота му с 5 години.

Какви са перспективите пред фармакогенетиката?4

 В най-широк смисъл фармакогенетиката обхваща фармакогеномиката. Днес двата термина се използват взаимозаменяемо и се отнасят за изучаване на приноса на наследствеността за вариациите в лекарствения отговор5. Специалистите в това направление са предимно в развитите държави, но и у нас вече има компании за персонализирана медицина.

 Често генетичните тестове дават на лекарите ценна информация при назначаване на лекарства. Фармакогенетиката се превръща в съставна част на така наречената персонализирана медицина, когато на човек се назначава лечение, като се изхожда от индивидуалните особености на неговия организъм.

 Бъдещето тази медицинска дейност е многообещаващо. В близките десетина години фармакогенетиката ще се превърне в неизменна част от лечението на болшинството заболявания, изискващи назначаването на лекарствени препарати.

Източници:

  1. Какво представлява фармакогеномиката? – nmgenomix.com
  2. What is Pharmacogenetics? – www.youtu.be
  3. Pharmacogenomics: DNA, Drugs and Dosage – www.technologynetworks.com
  4. Фармакогенетика – ето каква е връзката между лекарствата и гените – lechenie.bg
  5. Фармакогенетика и фармакогеномика – cml.mu-sofia.bg

 

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Искаме да чуем вашия глас!…