FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Хеликална томотерапия

Какво е хеликална томотерапия?

Вид терапия, при която облъчването е насочено към тумор от много различни посоки. Пациентът ляга на маса, която се мести през машина с форма на поничка. Източникът на радиация в машината се върти около пациента по спираловиден модел. Преди облъчването се прави триизмерно (3-D) изображение на тумора. Това помага на лекарите да намерят най-високата доза радиация, която може да се използва за унищожаване на туморни клетки, като същевременно причинява по-малко увреждане на близката тъкан. Спираловидната томотерапия е вид лъчева терапия с модулирана интензивност (IMRT). Нарича се още томотерапия.

В апарата за томография са събрани всички уреди, които са използвани до момента за извършване на лъчетарапия. Това дава възможност да се облъчва само туморът и заразените тъкани, без да бъдат засегнати здравите тъкани. По този начин се постига качествено намаляване на всички странични ефекти, постига се максимален ефект от провежданото лечение, а самите пациенти се чувстват комфортно по време на терапията.

Предимства на томотерапията пред стандартната лъчетерапия

Благодарение на най-модерния метод за лечение на тумори – томотерапията, се осигурява максимално облъчване, без значение къде се намира туморът и какви са неговите размери. По време на лечението с томотерапия се създават възможности да бъдат съхранени здравите тъкани. Това е възможно, благодарение на ежедневното програмиране и активното съпоставяне на данните с помощта на модула IMRT в зависимост от скоростта, с която се свива третираният тумор. Периферните тъкани се запазват добре, за разлика от манипулациите с уредите от по-старото поколение.

С помощта на апарата за томотерапия може да си извършва комплексно лечение, но може да бъде проведено и частично лечение – радиотерапия, стереотактична радиохирургия, стереотактична лъчетерапия и линеен ускорител. Апаратът е ефективен и се използва при лечение на хематологични заболявания като лимфоми (хочкинови и нехочкинови), освен при тумори на глава и шия.

Единствен уред за томотерапия в България в СБАЛ по Онкология, София

Проф. Иглика Михайлова е началник отделение по Перкутанно лъчелечение към Клиниката по лъчелечение в СБАЛ по онкология – София. В това видео тя говори за предимствата на новия апарат за хеликална томотерапия.

Източници:

  1. https://lekuva.net/120056/dots-mihajlova-veche-razpolagame-s-naj-modernata-aparatura-za-tomoterapiya.html
  2. https://www.credoweb.bg/publication/107141/kakvo-e-helikalna-tomoterapiya
  3. https://glasnews.bg/zdrave/dots-d-r-iglika-mihailova-tomoterapiia-topi-tumorite-no-302577/
  4. Проф. д-р Иглика Михайлова, дм: www.sbaloncology.bg/index.php/bg/11-за-нас/472-проф-д-р-иглика-михайлова,дм.html
Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Брой 123 на LM* за…