FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Търсене на второ мнение
Търсене на второ мнение

Хематологични болници в България и чужбина. Второ мнение.

  Пациентите имат право, а в повечето случаи е и препоръчително, да поискат второ медицинско мнение. То цели не само да осигури и гарантира правилна диагноза и лечение, но и чрез него да се постигне максимално добър резултат за всеки пациент до пълното му излекуване. Ползата от „второ мнение“ може да бъде и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият.

  Общо взето, търсенето на „второ мнение“ може да помогне като увеличи вариантите и помогне за по-лесното взимане на решение, с по-голяма увереност. Би могло да се приеме, че допълнителното мнение е задължително в онкологията. Осигуряването на второ лекарско мнение е допълнителна гаранция за действията на всеки лекар, надежден начин да се избегнат случайни пропуски, да се елиминират възможни прояви на некомпетентност или допуснати технически грешки. То е валидно отделно и за самото хистологично изследване. Където и да сте го направили, в която и болница в страната да са Ви изследвали, замислете се дали да не го проверите още веднъж, съответно в специализирана болница или клиника, където лекарите са тясно профилирани.

Какво мислят експертите

Експертите в онкосектора стигат до заключението, че ако двете мнения не съвпадат, трябва да потърсите и трето мнение. Когато пациентът реши да търси „второ мнение“, първо трябва да провери мястото, специалиста, да уговори час за консултация. Също толкова важно е пациентът да провери и си запише точно какви документи ще са необходими на лекаря, за да извърши консултацията—епикризи, рентгенови снимки, блокчета. Може да са необходими и CD-та на някои от направените изследвания. Пациентът не бива да забравя, че обикновено всяка подобна консултация завършва с писмен доклад. Много е важно началото на лечението Ви да започне с абсолютно доверие в лекуващия лекар и да бъдете уверени, че сте получили най-оптималния вариант на лечение за Вашата конкретна диагноза.

Много хора са ми писали с въпрос къде да се обърнат за второ мнение при диагностициране или консултация преди или по време на лечение. Затова се опитах да събера списък с болници и имена на лекари в тях, към които пациентите могат да се обръщат.

В нашата затворена Група за подкрепа и взаимопомощ към Българско Сдружение Лимфом си говорихме и решихме да направим списък с лекари, които пациентите препоръчват и от които са доволни. Списъкът стана доста дълъг – 34 имена! Оказва се, че все пак има множество добри и отзивчиви лекари, които могат да бъдат лесно намерени.

Добавих имената с препоръчаните лекари на картата с клиниките в България. Ако има неточности или някой лекар е сменил клиника, моля да ми пишете, за да актуализирам данните.

Ето линк към картата в Google maps (като се кликне на клиника и се вижда списък с лекари):

👉 https://bit.ly/хематологични-клиники-и-лекари

Повече за това какво трябва да знаете преди да започнете лечението, за избора на хематолог и лечебното заведение, можете да намерите на страницата на Българско Сдружение Лимфом тук => “Преди лечението“.


Основни лечебни заведения, акредитирани за лечение на онко-хематологични заболявания в България

(кликнете на името на болницата, за да видите подробности)

Клиника по хематология на УМБАЛ „Света Марина”, Варна

Началник клиника:  доц. д-р Илина Мичева, дм

Уебсайт: www.svetamarina.com

Клиника по хематология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен

Началник клиника: доц. д-р Ваня Славчева, дм

Уебсайт: www.umbalpleven.com

Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, София

Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

Д-р Исмаил Амин, началник на Отделение по Хематология и екип.

Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания СБАЛДОХЗ, София (към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”)

СБАЛДОХЗ е единствената специализирана болница в страната, в която се осъществяват пълен обем от диагностични и лечебни мероприятия при деца от 0 до 18 годишна възраст с кръвни заболявания и солидни тумори. Към нея е разкрит и функционира пълноценно първият в Република България сектор за трансплантация на костен мозък /трансплантация на хемопоетични стволови клетки/.

Уебсайт: www.sbaldohz.com


Препоръчани от пациенти лечебни заведения в ЕС и Турция

Следните клиники и мнения са на пациенти, които са се лекували там. Аз нямам личен опит с тези места.

Клиники в Германия:

  Пациент сподели с мен данните за контакт на 2 клиники, до които той се допитва за второ мнение. Ето неговите думи:

“Едната е въздесъщата университетска клиника в Кьолн, където са GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин, а другата в Есен. От Есен, като че ли бяха по-отзивчиви и ми обърнаха по-голямо внимание, докато от Кьолн бяха лаконични и доста се забавиха с отговора. И при двете мнението струваше около 660 EUR. Комуникацията минаваше през служителите на международните им офиси и не съм контактувал директно с лекари.”

(кликнете на името на болницата, за да видите подробности)

Medizinisches Versorgungszentrum des Universitätsklinikums Köln gGmbH

International Office

Joseph-Stelzmann-Straße 24

50931 Köln, Germany

E-Mail: international-office@uk-koeln.de

website: www.uk-koeln.de

Universitätsklinikum Essen (AöR)

Foreign Patient Service

Hauptverwaltung, Raum 0.40

Hufelandstraße 55, D- 45147 Essen

E-Mail: foreign-patient-service@uk-essen.de

website: www.uk-essen.de

  По време на моето лечение, моята любима Подкрепа беше изпратила запитване до лекари в САЩ, за да попита за второ мнение. От там я увериха, че за моето състояние и диагноза, българските лекари са назначили правилното лечение. Препоръчаха да се обърнем за консултация също към GHSG (German Hodgkin Study Group – Германската Група за Изучаване на Ходжкин), защото те са най-добрите специалисти в тази област. От тях също получихме потвърждение за лечението. Ето още 2 контакта, като първият е сходен с единия от предходните два.

Кlinik I für Innere Medizin

Prof. Dr. med. Peter Borchmann

Uniklinik Köln, Haus 16, Kerpener Str. 62, 50937 Köln

E-Mail:peter.borchmann@uk-koeln.de

website: www.innere1.uk-koeln.de

Klinikum der Universität München - AöR, 81366 München

International Patient Office

Abteilung Patientenmanagement und Unternehmensteuerung

Dr. med. Matthäus Bauer, MBA

E-Mail: mbauer@med.lmu.de

website: www.klinikum.uni-muenchen.de

 

Клиники във Франция:

 От пациент, който се е лекувал във Франция, имам списък с 2 болници в Париж, които лекуват пациенти с лимфом. Посочени са и конкретните лекари, при които се е лекувал пациентът и е останал доволен, като там е преминал лечение чрез автоложна трансплантация на стволови клетки.

 

Консултация и второ мнение в Испания:

Получих препоръка да добавя болница Cancer Center Clínica Universidad de Navarra.

Според пациента, там има изключителен професионализъм, отношение и обслужване. Болницата е частна, но лечението се поема от застраховател, ако човек има застраховка “Бест докторс” (за застраховката разберете повече на сайта на ДЗИ). Клиниката има най-добрата репутация за хематологична клиника в Испания. Локациите ѝ са в Памплона и Мадрид.

В международния им отдел работи българка (към 05.2023) – Desislava Georgieva Teneva. Можете да се свържете с нея на dgeorgievat@unav.es . Мобилен телефон: +34 660 299 619.

Може да поискате и дистанционно второ мнение на този адрес: https://cancercenter.cun.es/en/second-opinion-oncology

На сайта има повече подробности: https://cancercenter.cun.es/en

 

Консултация и второ мнение в Турция:

Към момента имам данни за една болница – Анадолу Медицински Център в Истанбул.

Пациентът, който ми даде информацията се свързва с тях посредством фирма посредник, която има офиси в София и Пловдив. Там са доволни от работата на професор Зафер Гюлбаш и ходят при него на преглед. Според тях, услугата е безплатна, фирмата запазва час, а пациентът плаща само прегледа на място, който е около 200 лв. Те пътуват до Истанбул, за да минат преглед на място, но може да се поиска второ мнение по документи, които се изпращат от тук.

На сайта има повече подробности : www.anadolubg.com


Второ мнение при разчитане на резултат от PET/CT скенер

  Освен диагностицирането и лечението, от изключителна важност е и правилното разчитане на резултатите от началното, междинното или крайното изследване с ПЕТ скенер, което така широко се ползва вече. Писал съм как са минавали моите прегледи с ПЕТ скенер в София и Варна, но това, което не съм писал е затрудненията и объркването, което имаше при разчитане на резултатите ми след трансплантацията. За това ми беше нужно второ мнение за разчитане.

  Известно време след автоложната трансплантация на стволови клетки, която преминах след рецидивиране на лимфома ми, трябваше да направя контролен ПЕТ скенер, за да се прецени успехът на лечението. Направих го в Александровска болница и резултатът беше притеснителен. Заключението сочеше евентуален остатък от лимфома – имах чисти лимфи, но отчетени гранични стойности в дробовете (SUV 2 и по-малко от 2). Липсата на категорично заключение ни накара да потърсим второ мнение за разчитането и потърсихме доц. Кирова (Токуда болница) и проф. Костадинова (Александровска болница). Тяхното допълнително разчитане ни успокои донякъде, защото изказаха предположение за пневмония, а не за рецидив на болестта. Последва лечение на пневмония и повторен скенер след месец, който показа, че са били прави. Ако не бях потърсил тяхното мнение, може би щях да бъда класифициран отново като болен.

Ето кратък списък на знаковите специалисти, които можете да потърсите за второ мнение при разчитане на PET скенер:

(кликнете на името, за да видите подробности)

Проф. д-р Ирена Костадинова, д.м.

От декември 2015 г. – Началник Клиника по нуклеарна медицина, Сити Клиник Онкологичен център, София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

Проф. д-р Галина Иванова Кирова – Недялкова, д.м.

Завежда клиниката по Образна диагностика от основаването на Токуда Аджибадем Болница София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

Проф. д-р Марина Гарчева-Цачева, д.м.

Клиника по нуклеарна медицина в Сити Клиник Онкологичен център, София
Уебсайт: www.acibademcityclinic.bg

Едно интервю-разговор с проф. Костадинова за нуклеарната медицина в България – “Проф. Ирена Костадинова: Нуклеарната медицина е изключително перспективна“.

Коментари от VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина, провел се в София през април, 2017 – “VI Балкански конгрес по нуклеарна медицина“.

 

Източници:
www.onkologiabg.com
www.lymphom-bg.com
www.zdravennavigator.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Лимфомът засяга имунната система…