FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Хранене при пациенти с онкологични заболявания
Ръководство за хранене при пациенти с онкологични заболявания

Хранене при пациенти с онкологични заболявания

Наръчник за пациента и неговите близки

Хранене при пациенти с онкологични заболявания Пациентите с онкологично заболяване и техните семейства у нас могат да разчитат на компетентно написани и разбираеми съвети по всички аспекти на хранителните режими, които са подходящи за състоянието им  в различните стадии на болестта. Българското издание на “Наръчника по хранене” на Американското раково общество (American Cancer Society) бе представено на 28.08.2013 пред пациенти, лекари и журналисти. Издател на брошурата е Българското Сдружение „Лимфом”, а преводът от английски е дело на хематолога д-р Атанас Станчев.

  Храненето е важна част от лечението на онкологичното заболяване. Приемането на подходящи храни преди, по време, и след края на леченето, е важен фактор пациентът да се чувства добре и да запази силите си. Ако четеш тази книжка, вероятно ти самият или някой на когото държиш, преминава през лечение на раково заболяване. American Cancer Society е разработила това ръководство, за да помогне на теб и на тези, които обичаш, да се справите заедно със страничните ефекти на терапията, оказващи влияние върху храненето.

  Не всеки има проблеми, свързани с храненето. Това ръководство, обаче, ще ти помогне да се справиш с тях, ако или когато се появят. Не е необходимо веднага да изчетеш цялата информация тук – може да прочетеш само информацията, от която имаш нужда в момента или която пряко те засяга.

  Доброто хранене е от изключително значение при пациенти с онкологични заболявания, защото както болестта, така и самото лечение се отразяват на хранителния режим – променят начина, по който организмът толерира и усвоява някои храни.

  Хранителните нужди се различават от човек до човек. Лекарят, медицинската сестра или диетологът ще ти помогнат да определиш своите хранителни нужди и да ги задоволяваш. Да се храниш правилно означава да приемаш различни храни, които ще доставят на организма необходимите хранителни вещества, за да се справи с болестта. Това включва белтъци, въглехидрати, мазнини, вода, витамини и минерали. Научи повече с тази книжка и помогни на тялото си.

     Цялата книга можете да изтеглите от бутона отдолу, във формат pdf за четене с Adobe reader, Foxit reader или друг такъв за компютър.

Повече за храненето при онкологични заболявания можете да намерите и на страниците:

Източник: www.lymphom-bg.com

Свали "Хранене при пациенти с онкологични заболявания" Хранене-на-пациенти-с-онкологични-заболявания.pdf – свалено 1806 пъти – 260 KB

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 Резултатите от малкo, но убедителнo…