FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Хранителни добавки

 Съветвам всички да прочетат доклада за взаимодействието на хранителни добавки и билки с тялото и лекарствата, който можете да видите на следната страница: Важно за хранителните добавки и билките!

 Преди използването на каквито и да било билки или хранителни добавки, задължително се консултирайте с лекаря си!

 По време на лечението си първо от лаймска болест (2007-2009) и лимфом на Ходжкин (2012-2013), на мен, както и на всеки друг пациент, ни се налага да използваме хранителни или билкови добавки, витамини или всякакви други помощни за организма вещества. Моят списък не е дълъг, нито изчерпателен, но включва няколко ценни и потребни на организма вещества, които приемах. За поддържането на добро здраве играят роля различни фактори, но особено важен е балансираният прием на хранителни вещества.

Тялото има нужда от витамини, микроелементи и вторични растителни продукти, които не могат да се генерират в тялото и трябва да бъдат непрекъснато доставяни с храната. При непълноценно хранене приемът на тези хранителни вещества много често не е оптимален. Изброил съм и фирмите, които избирам, просто заради доброто, според мен, съотношение на цена / качество. Естествено, всеки може да предпочете друга фирма, съответно по-евтин или по-скъп продукт.

НатаналНАТАНАЛ (между химиотерапиите) (воден извлек от чесън) е разработен за първи път в световната практика, той е патентовано уникално изобретение, произвеждащо се по специална технология. NATANAL е биологично активна хранителна добавка, в която е постигнато пълно извличане и запазване в голяма концентрация на лечебните съставки от свежия чесън. Добавянето на няколко други растения го обогатява и засилва противовъзпалителното, анти- вирусното, антибактериалното, антилъчевото, антикарценогенното, нервоуспокоителното и болкоуспокоителното действие на билковия извлек. Едно шишенце струва 9 лв, 100 мл, аз го купувах от една аптека срещу Онкологията в Дървеница. Приемах го по една супена лъжица, 3 пъти на ден, преди храна. Едно шишенце ми стигаше за около седмица. Повече за него: www.nvherbal.com

ВИТАМИНИ ЗА ОЧИ С ЛУТЕИН 30 капсули– тъй като аз имам проблеми с очите, това е специално разработена комбинация за добро зрение и здрави очи – съдържат Лутеин и Зеаксантин, Витамини А, С и Е, на фирма Допелхерц. Капсулите съдържат специално подбрани важни хранителни вещества, необходими за метаболизма на окото. Витамин А участва в зрителния процес и е отговорен за адаптацията на окото към светло и тъмно, тъй като участва в образуването на зрителния пигмент на ретината на окото. Витамините С и Е предпазват окото от вредното въздействие на слънчевата светлина, те са важен компонент за клетъчната защита. Предпазват клетките и са необходими за поддържане на функционалната способност на лещата на окото. Подпомогнати са от микроелемента цинк и вторичните растителни продукти Лутеин и Зеаксантин. Като незаменима част от ензимните системи цинкът участва в усвояването на витамин А в зрителния процес. Приемам по една капсула дневно, със закуската. Една опаковка ми стига за един месец. Цената е 12 лв. Повече за продукта: www.apteka.framar.bg

CEMAX Витамин С (между химиотерапиите), 600 мг / 30 капсули – представлява витамин С, създаден по специален технологичен процес, чрез който се постига постоянно освобождаване на витамин С през деня. Човешкото тяло не може да синтезиера витамин С, а той е необходим за имунната система, за поддържане на здрава кожа, венци, зъби, кости и стави, за запазване еластичността на кръвоносните съдове, за дейността на мозъка и нервната система. Приемам по една капсула дневно, със закуската. Една опаковка ми стига за един месец. Цената е 10 лв. Фирма Валмарк. Повече за продукта: www.apteka.framar.bg

Мента, глог и валериана, хапчета – Комбинираният прием на валериана, глог и мента има широко установена практика, с доказан ефект за облекчаване на симптомите и като профилактика при нарушения в дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Приемам по две хапчета дневно, след вечеря. Една опаковка ми стига за един месец. Цената е 2 лв. (По-сериозно хапче е Деанксит). Страничен ефект от химиотерапията е изнервеност.

 Карсил, табл. 22.5 мг. * 80, СОФАРМА – Карсил е лекарствен продукт, който съдържа активно вещество силимарин, изолирано от плодове на растението бял трън. Основното му действие е предпазване на чернодробните клетки от вредните въздействия на различни фактори като алкохол, медикаменти, вирусни инфекции, индустриални замърсители. При увреждания на чернодробните клетки способства за по-бързото им възстановяване. Приемам по две хапчета след всяко хранене. Цената е 5 лв. За по-силен ефект можете да си намерите масло от бял трън. Преди взимах от магазин “Здравница, но сега ползвам нефилтрираното масло на Силтона – www.siltona.bg

Мурсалски чай Мурсалски чай (между химиотерапиите) – Мурсалският чай е едно от лечебните растения, които в последните години получиха славата на билка за всяка болка. Поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Има още танини и етерични масла. Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити – и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др. Фирма Ушев.

 Чаша червено вино – вечер, с храната 🙂 .  В червеното вино се съдържа ресвератрол, който предпазва клетките от липидна пероксидация и от свободните радикали. Формулата на Ресвератрол е смес от пълна гама антиоксиданти.

Внимание! Публикуваната в този сайт информация е за общообразователни и информативни цели и не следва да служи за самостоятелно поставяне на диагноза и започване на самолечение. Сайтът не носи отговорност при настъпили здравни неблагополучия вследствие на неправомерно използване на публикуваните тук информационни материали.

Повече съм писал на страницата “Добавки и храни по време на терапия“.

Споделете знанието
Вижте още:
Ходжкин е наричан "добрият рак".…