FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Ваксина ковид

COVID-19 ваксини и лимфом

Това е превод на статия от последното издание на списание Lymphoma Matters, което можете да намерите и свалите в електронен вариант от “Библиотеката“. Тя обхваща някои от най-често срещаните въпроси по темата. На дъното на тази страница има линкове с допълнителна информация на български език. Постоянно излиза нова и нова информация за ваксините, затова е препоръчително да съберете възможно най-много данни и да говорите с лекаря си.

Какви ваксини има?

Ваксините действат, като обучават имунната ви система да разпознава и реагира на протеин, който се намира на повърхността на коронавируса. Различните ваксини правят това по малко по-различен начин.

иРНК ваксини
Как работи иРНК ваксина

👉 Ваксините на Pfizer / BioNTech и Moderna са ваксини с „иРНК“. По същество, иРНК ваксината е набор от инструкции за направата на протеин, опакован в капчица мазнина. Инструкциите се наричат информационна РНК (messenger RNA – mRNA). Когато попадне в тялото ви, иРНК във ваксината казва на вашите собствени клетки да произведат протеина. След като клетките ви произведат протеина, те разграждат иРНК и се отървават от нея (натиснете картинката вляво, за да я видите увеличена).

👉 Ваксината на Oxford / AstraZeneca използва така нареченият „вирусен вектор“, за да достави инструкции на вашите клетки. Вирусният вектор е безвреден вирус (не коронавирусът), който е модифициран в лаборатория, така че съдържа генетичния код за коронавирусен протеин. След като попадне в тялото ви, вирусният вектор навлиза във вашите клетки и използва собствената „фабрика“ на вашите клетки, за да превърне генетичния си код в иРНК. Генетичният код не става част от вашата ДНК. иРНК  казва на вашите клетки да произвеждат протеини, включително коронавирусния протеин. След това тези протеини стимулират имунната ви система (натиснете картинката вляво, за да я видите увеличена).

векторна ваксина
Как работи векторна ваксина

Вирусът, който се използва в случая причинява обикновена настинка при шимпанзетата. Не заразява хората. Вирусът е модифициран, за да е сугурно, че не може да прави копия на себе си. Това означава, че не може да причини инфекции. Това също означава, че не може да мутира, за да стане заразен, тъй като мутациите се случват само когато вирусите се възпроизвеждат.

❗️ Европейският лекарствен регулатор препоръча условно одобряване на поставяната с еднократна доза COVID ваксина на Johnson & Johnson, след като тя вече е позволена в САЩ и Канада. Това се случва на 11-ти март 2021.

Предстои Европейската комисия да издаде разрешение, за да бъде допуснат препаратът до европейския пазар. Ваксината е по технологията с вирусен вектор. Подробности за тази ваксина четете в статията на www.svobodnaevropa.bg

Как работят ваксините?

Конкретният протеин, който ваксините за коронавирус казват на вашите клетки да произведе, се нарича „шипчест протеин“. Това е протеинът, който коронавирусът използва, за да влезе във вашите клетки и да причини инфекция. Протеинът сам по себе си е безвреден.

Вашата имунна система разпознава, че новият протеин обикновено не се намира в тялото ви, и реагира на него, като създава антитела. Тя също така създава клетки на имунната памет, които помнят протеина. Това означава, че тялото ви може да реагира много бързо, ако отново попадне на протеина.

Ако сте изложени на вируса в бъдеще, тялото ви знае как да се бори с него и има готови атакуващи сили.

Как са разработени ваксините толкова бързо?

Разработването на нови ваксини или лекарства обикновено отнема много години. Коронавирусните ваксини преминаха през всички обичайни изпитания и процеси, но сроковете бяха намалени драстично, без да се пропусне нищо от процеса. Много фактори допринесоха за това::

  • Ваксините са разработени по съществуващите техники и технологии. Научни институции по целия свят си сътрудничиха и споделиха своите изследвания, за да помогнат на този процес.
  • Получаването на финансиране за изследвания обикновено отнема много време. Разработването на коронавирусна ваксина беше спешно, така че правителствата и компаниите предоставиха финансиране много бързо.
  • Тъй като изследванията на коронавирусните ваксини бяха приоритет, те биха могли да „прередят опашката“ например в лаборатории и производствени съоръжения. Други изследователски проекти бяха задържани, за да се позволи на персонала да се съсредоточи върху програмата за ваксини.
  • Набирането на достатъчно доброволци за клинични изпитвания често може да отнеме месеци или дори години. Но за тези изпитвания стотици хиляди хора се записаха да участват веднага щом беше възможно това.
  • Разработчиците на ваксини са предоставяли данни от клиничните изпитвания на регулаторните органи своевременно щом стават налични, вместо да чакат да предоставят всички данни в края на изпитванията. Това ускори процеса на одобрение, тъй като органите се запознаваха с данните с течение на изпитванията.
  • Компаниите за производство на ваксини увеличиха производството си преди одобряването на ваксините – финансов риск, който компаниите обикновено не поемат. Това помогна да се гарантира, че има милиони дози на разположение веднага след одобрението на ваксините.

Как знаем, че ваксините са ефективни?

Всички ваксини са тествани в много големи клинични проучвания, обхващащи десетки хиляди хора. Хората, които са участвали в опитите, са разпределени на случаен принцип, за да имат или коронавирусна ваксина, или контролна ваксина (фиктивна ваксина или ваксина срещу менингит, в зависимост от конкретното проучване).

След като са получили коронавирус или контролна ваксина, хората продължават с нормалния си живот, следвайки местните насоки за социално дистанциране. Те не са били умишлено изложени на коронавирусна инфекция. Изследователите сравняват колко хора са развили COVID-19 във всяка група. Броят на хората, които са развили COVID-19, е много по-нисък при хората, които са имали коронавирусни ваксини, отколкото при хората, които са имали контролните (фиктивни) ваксини.

Това показва, че ваксините са ефективни. Те са особено ефективни за предотвратяване на тежки заболявания, дължащи се на COVID-19. Проучванията разглеждат и страничните ефекти в различните групи. Рискът от сериозни нежелани реакции е изключително нисък и няма сериозни опасения за безопасността.

Какви са основните странични ефекти на ваксините?

По отношение и на трите ваксини има сведения за възможни странични реакции като болка на мястото на инжекцията, главоболие и болки в крайниците. Умора, треска или леки грипоподобни симптоми са сред най-често срещаните странични явления в рамките на ден-два след ваксинирането. Някои хора съобщават за подути лимфни възли около мястото на ваксинирането, които изчезват в рамките на около 2 седмици.

Но нежеланите реакции са изключително редки.

Всеки, който смята, че е имал страничен ефект след поставяне на ваксината, може да съобщи за това на личния си лекар или на адрес www.bda.bg

Предпазват ли ваксините хора с понижен имунитет?

Изследователите разглеждат доколко ефективни са ваксините при хора с понижен имунитет, но данните все още не са налични. Въз основа на начина, по който действат ваксините, както и на други широко използвани ваксини, хората с нисък имунитет вероятно ще имат по-нисък отговор на ваксинацията спрямо другите хора. Въпреки това, ваксините все още вероятно предлагат известна степен на защита. Това означава, че те вероятно ще намалят риска от развитие на COVID-19, а хората, които го развият, вероятно ще развият по-малко тежко заболяване.

Как да разбера дали съм реагирал на ваксината?

Индивидуалните имунни отговори на ваксината не се оценяват рутинно. Нито една ваксина не е 100% ефективна при всички хора. Има шанс все пак да развиете COVID-19, дори ако сте били ваксинирани, но рискът е по-малък и болестта вероятно ще бъде по-малко тежка. Важно е да продължите да следвате насоките за социално дистанциране. Ако искате, можете да си направите тест за антитела след известно време, за да видите количеството антитела в кръвта ви.

Коя ваксина е по-добра за хора с лимфом?

Ваксините не са сравнявани помежду си в клинични изпитвания. Всички изпитания са използвали малко по-различни критерии за измерване на ефективността на ваксините, така че не е възможно да се сравнят резултатите справедливо. Въз основа на начина, по който работят, няма нищо, което да предполага, че някоя е по-подходяща от друга за хора с лимфом.

Няма особени опасения за безопасността при използването на някоя от ваксините при хора с лимфом. Нито една от ваксините не е в състояние да причини инфекции, така че всички те могат да се дават на хора с понижена имунна система.

Настоящият съвет е, че всички одобрени ваксини са подходящи за хора с лимфом и няма предпочитание към някоя конкретна. Изследванията за използването на ваксините при хора с понижен имунитет продължават. Ако има някакви доказателства в бъдеще, че определена ваксина може да е по-добра при тези хора, това заключение може да се промени и някоя от ваксините да бъде препоръчана пред другата.

Защо се нуждая от втора доза?

Важно е да получите втората си доза. Коронавирусните ваксини, които са одобрени за употреба в момента, обикновено предизвикват имунен отговор в рамките на 2 до 3 седмици след първата доза. Наличието на втора доза засилва този отговор и засилва имунната ви памет.

Ще трябва ли редовно да получавам дози занапред?

Учените все още не знаят колко дълго продължава защитата от ваксините. Хората, които са участвали в клиничните изпитвания, се проследяват дългосрочно, за да разберат това. Ако имунният отговор към ваксината отслабне с течение на времето, може да се наложи да получите допълнителни дози.

Защо все още трябва да следвам правителствените насоки?

Прилагането на ваксината намалява риска от сериозно заболяване от COVID-19, но все още не е ясно дали това ще попречи да поемате вируса и да го разпространявате на други хора. Ето защо е важно да продължите да следвате правителствените насоки, особено когато процентът на коронавирусните инфекции е висок.

Ще действат ли ваксините срещу различни варианти на коронавирус?

Вирусите мутират през цялото време. Повечето мутации не засягат начина, по който вирусът се държи, но понякога засягат протеините или пътищата, по който вирусът заразява хората. Някои варианти на коронавируса могат да имат мутации, които засягат протеина на шипа – частта от вируса, която ваксините обучават вашата имунна система да разпознава.

Шипчестият протеин е много голям и имунната ви система реагира на много различни части от него. Мутациите е малко вероятно да засегнат всички части на протеина, на които имунната ви система реагира. Това означава, че ваксините все още е вероятно да предлагат някакво ниво на защита срещу варианти с мутирали протеини на шиповете, въпреки че те могат да бъдат по-малко ефективни, отколкото са били срещу оригиналния щам.

Въпреки това, поради начина, по който са разработени ваксините, процесът за промяна на носещата иРНК или вирусния вектор, така че да кодира варианта на изменения протеин е лесен. Това е много по-бърз процес от първоначалното разработване на ваксината. Подобно е на промените, които се правят на грипната ваксина всяка година, за да се гарантира, че тя предпазва от преобладаващия щам.

Важно е да продължите да следвате правителствените насоки, особено когато процентът на коронавирусните инфекции е висок.

Информацията е актуална към момента на издаване на списанието – 10 февруари 2021 г. Статията е подготвена от д-р Вики Грегъри и д-р Уенди Озбърн, консултант хематолог, болница Freeman.

Ваксинирането срещу коронавирус е доброволен акт. Съберете информация от различни източници, обсъдете въпросите си с личен лекар, лекуващ хематолог (ако сте на лечение) или други специалисти. Вземете информирано решение дали да се ваксинирате или не.

Информация на български език:

Източници за статията:

Информацията е актуална към 10 февруари 2021 г.

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Вижте още:
 Брой 119 на LM* за…