FacebookEmail
Close
PET-scanner | ПЕТ скенер

PET/CT (ПЕТ) скенер в България

 От декември 2015  в София оперира Онкологичен център към „Сити клиник“, след като получава разрешението си за дейност от Министерството на здравеопазването.

Ето каква информация предоставя сайта на центъра:

„Сити Клиник Онкологичен център е модерно болнично заведение за коплексно и високотехнологично лечение на ракови заболявания. Онкологичният център има екип от водещи специалисти, лидери в своите области. Болницата е оборудвана с 3 линейни ускорителя от най-висок клас и има обособени клиники по медицинска онкология, лъчетерапия и радиохирургия, нуклеарна медицина, образна диагностика, гастроентерология, обща и клинична патология, генетика.

В болницата се извършва химиотерапия, таргетна терапия, генетични консултации, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки. Пациентите ще имат достъп до авангардни технологии като PET/CT и SPECT/CT за образна диагностика, 3D мамограф с томосинтеза, апарат за автоматизирано смесване на лекарства и много други.“

Изследване с комбиниран PET/CT скенер в България

Писал съм за проследяването и контролните прегледи за онкохематологичните пациенти след края на лечението им, както и за използването на ПЕТ скенер (PET/CT) и неговото значение при пациенти с лимфом на Ходжкин / Неходжкинови лимфоми, има и приложени примери.

След моята автоложна трансплантация през декември 2013 г., аз преминавам контролни прегледи и скенери през определен период от време и този път моят лекар поиска да направим контролен ПЕТ скенер вместо стандартен скенер.

До този момент, в България имаше 2 PET скенера, един в Александровска болница в София, и друг в болница „Св. Марина“ във Варна (първият в България). Към 2016 вече има и в Пловдив и в Сити Клиник в София.

От личен опит мога да кажа следното за местата, на които съм бил:

PET/CT (пет) скенер в Александровска болница, София

Работи най-отдавна, обикновено се чака много време, за да те запишат за изследване, но това беше преди време, защото беше най-натовареното място и имаше много пациенти. Последно бях там през 2014 г. Подават се документи за кандидатстване за изследването, документите се разглеждат от комисия и се решава дали да се одобри пациента. Изследването се поема от НЗОК, ако се използва съответната клинична пътека и направление.

Персоналът е сравнително любезен, самото отделение е сравнително добре като структура и интериор. Има отделни стаи за различните етапи на изследването. Стаята за почивка преди самото изследване е разделена на клетки с кушетки, на които удобно се ляга, за да се изчака нужното време.

Уебсайт на болницата: www.alexandrovska.com

 

PET/CT (пет) скенер в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна

Там бях през 2013 г., след като от Александровска болница ми отказаха изследване. Останах много доволен от любезния и приветлив персонал, помещенията, структурата, интериора и стаите. Изследването се поема от НЗОК, като се следват същите стъпки на подаване на документи и одобрение. Графикът не им беше много натоварен и датата на изследването се назначава доста по-скоро.

Уебсайт на болницата:  www.svetamarina.com

 

PET/CT (пет) скенер в Онкоцентър Сити Клиник , София

Тук се следва същата процедура. Подават се документи, изчаква се решение на комисия. Все още има малко пациенти (към март 2016) и в рамките на една седмица може да се подадат документите и да се мине на скенер. Персоналът е любезен и отзивчив, екипът, който работи там е работил преди това в Александровска болница и е напълно обучен, а началник на отделението е проф. Ирена Костадинова, изключителен специалист в областта на нуклеарната медицина.

Може би най-голямото предимство на този скенер е, че е от последно поколение хибридна апаратура SPECT/CT и PET/CT, с което не само е възможно получаване на уникално комбинирано изображение, онагледяващо структурни и функционални промени, но също така се постига значително съкращаване на времето за изследване на пациента, намаляване на активността на инжектирания радиофармацевтик и редукция на радиационната доза. С други думи, получавате по-малка доза радиация, като времето за разпадане на активното вещество е под 2 часа, за сравнение с около 6 часа при другите скенери.

Единственият недостатък, който мога да посоча, е липсата на стая за почивка преди изследването. Мястото за изчакване е с по-малки размери от тоалетна, а вътре бяхме 3-ма човека на столове. Все пак, това е пренебрежимо неудобство.

Центърът се намира на бул. Цариградско шосе 66A, София, в посока Пловдив.

 Уебсайт на центъра:  www.acibademcityclinic.bg

 

N.B. Тук изразявам лично мнение, което е извлечено от опита, който съм имал в различните споменати болници. Написаното е с чисто информативна цел. Към началото на 2018 година има още места, на които може да се направи ПЕТ скенер.

 

Допълнен отзив от пациенти (март 2018):

PET/CT (пет) скенер в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София

Отзив от пациент за нов скенер в бившата болница Токуда ме накара да го добавя като запис. Според пациента, това е най-доброто място, на което са били за скенери и организацията е перфектна. Завеждащ е проф. д-р Антония Цоневска. Изследването се поема от НЗОК, като се следват същите стъпки на подаване на документи и одобрение.

Уебсайт на болницата:  www.tokudabolnica.bg

РЕТ-СТ изследване се назначава минимум 3 седмици след химиотерапия, минимум 6 седмици след оперативни интервенции и 12 седмици (три месеца) след лъчелечение.

 


П.П. Попитаха ме за нужните направления, за да се направи ПЕТ, който да се покрие от НЗОК, затова добавям следното:

При мен процедурата беше следната:
1. От личен лекар взимам направление 4.а за лекар специалист, в случая – хематолог.
2. От моят лекуващ лекар хематолог ( моят е в НСБАЛХЗ „Хематологията“ в Дървеница, София) взимам направление 8.а, както и един малък „зелен талон“ (лекарите го знаят), написан на ръка, в който е описана болестта и желанието пациентът да мине през ПЕТ скенер.
3. Тези документи, заедно с епикризи се носят в Сити клиник, за да се подадат. Специална комисия разглежда документацията по заболяването и преценява дали пациента има нужда от това изследване. Ако се прецени, че няма нужда, изследването се отказва. Ако се одобри – назначава се дата.

Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *

Вижте още:
Да лекува лимфом с по-малко…