FacebookYouTubeEmail
Затваряне
PET-scanner | ПЕТ скенер
PET-scanner | ПЕТ скенер

PET/CT (ПЕТ) скенер в България

 От декември 2015  в София оперира Онкологичен център към „Сити клиник“, след като получава разрешението си за дейност от Министерството на здравеопазването.

Ето каква информация предоставя сайта на центъра:

„Сити Клиник Онкологичен център е модерно болнично заведение за коплексно и високотехнологично лечение на ракови заболявания. Онкологичният център има екип от водещи специалисти, лидери в своите области. Болницата е оборудвана с 3 линейни ускорителя от най-висок клас и има обособени клиники по медицинска онкология, лъчетерапия и радиохирургия, нуклеарна медицина, образна диагностика, гастроентерология, обща и клинична патология, генетика.

В болницата се извършва химиотерапия, таргетна терапия, генетични консултации, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки. Пациентите ще имат достъп до авангардни технологии като PET/CT и SPECT/CT за образна диагностика, 3D мамограф с томосинтеза, апарат за автоматизирано смесване на лекарства и много други.“

Изследване с комбиниран PET/CT скенер в България

Писал съм за проследяването и контролните прегледи за онкохематологичните пациенти след края на лечението им, както и за използването на ПЕТ скенер (PET/CT) и неговото значение при пациенти с лимфом на Ходжкин / Неходжкинови лимфоми, има и приложени примери.

След моята автоложна трансплантация през декември 2013 г., аз преминавам контролни прегледи и скенери през определен период от време и този път моят лекар поиска да направим контролен ПЕТ скенер вместо стандартен скенер.

До този момент, в България имаше 2 PET скенера, един в Александровска болница в София, и друг в болница „Св. Марина“ във Варна (първият в България). Към 2019 вече има на много места в София и страната.

От личен опит мога да кажа следното за местата, на които съм бил:

PET/CT (пет) скенер в Александровска болница, София

От началото на 2019, Александровска болница вече разполага с нов ПЕТ скенер от последно поколение. Основно преимущество на системата е, че позволява провеждане на изследванията с намаляване на инжектираната доза радиофармацевтик с 50%, което прави изследването значително по-щадящо за пациентите, които се нуждаят от него.

Заедно с това свръхвисоката чувствителност на детекторната система води до намаляване на времето за изследване с 50%. По този начин броят на преминалите пациенти може да се увеличи до 25 на ден, при намаляване на работното време. Преди години, обикновено се чакаше много време, за да те запишат за изследване, защото беше най-натовареното място и имаше много пациенти. Последно бях там през 2014 г. Подават се документи за кандидатстване за изследването, документите се разглеждат от комисия и се решава дали да се одобри пациента. Изследването се поема от НЗОК, ако се използва съответната клинична пътека и направление.

Персоналът е сравнително любезен, самото отделение е сравнително добре като структура и интериор. Има отделни стаи за различните етапи на изследването. Стаята за почивка преди самото изследване е разделена на клетки с кушетки, на които удобно се ляга, за да се изчака нужното време.

Уебсайт на болницата: www.alexandrovska.com

 

PET/CT (пет) скенер в УМБАЛ „Св. Марина“, Варна

Там бях през 2013 г., след като от Александровска болница ми отказаха изследване. Останах много доволен от любезния и приветлив персонал, помещенията, структурата, интериора и стаите. Изследването се поема от НЗОК, като се следват същите стъпки на подаване на документи и одобрение. Графикът не им беше много натоварен и датата на изследването се назначава доста по-скоро.

Уебсайт на болницата:  www.svetamarina.com

 

PET/CT (пет) скенер в Онкоцентър Сити Клиник , София

Тук се следва същата процедура. Подават се документи, изчаква се решение на комисия. Все още има малко пациенти (към март 2016) и в рамките на една седмица може да се подадат документите и да се мине на скенер. Персоналът е любезен и отзивчив, екипът, който работи там е работил преди това в Александровска болница и е напълно обучен, а началник на отделението е проф. Ирена Костадинова, изключителен специалист в областта на нуклеарната медицина.

Може би най-голямото предимство на този скенер е, че е от последно поколение хибридна апаратура SPECT/CT и PET/CT, с което не само е възможно получаване на уникално комбинирано изображение, онагледяващо структурни и функционални промени, но също така се постига значително съкращаване на времето за изследване на пациента, намаляване на активността на инжектирания радиофармацевтик и редукция на радиационната доза. С други думи, получавате по-малка доза радиация, като времето за разпадане на активното вещество е под 2 часа, за сравнение с около 6 часа при другите скенери.

Единственият недостатък, който мога да посоча, е липсата на стая за почивка преди изследването. Мястото за изчакване е с по-малки размери от тоалетна, а вътре бяхме 3-ма човека на столове. Все пак, това е пренебрежимо неудобство.

Центърът се намира на бул. Цариградско шосе 66A, София, в посока Пловдив.

 Уебсайт на центъра:  www.acibademcityclinic.bg

 

N.B. Тук изразявам лично мнение, което е извлечено от опита, който съм имал в различните споменати болници. Написаното е с чисто информативна цел. Към началото на 2018 година има още места, на които може да се направи ПЕТ скенер.

 

Допълнен отзив от пациенти (март 2018):

PET/CT (пет) скенер в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София

Отзив от пациент за нов скенер в бившата болница Токуда ме накара да го добавя като запис. Според пациента, това е най-доброто място, на което са били за скенери и организацията е перфектна. Завеждащ е проф. д-р Антония Цоневска. Изследването се поема от НЗОК, като се следват същите стъпки на подаване на документи и одобрение.

Уебсайт на болницата:  www.tokudabolnica.bg

РЕТ-СТ изследване се назначава минимум 3 седмици след химиотерапия, минимум 6 седмици след оперативни интервенции и 12 седмици (три месеца) след лъчелечение.

 


П.П. Попитаха ме за нужните направления, за да се направи ПЕТ, който да се покрие от НЗОК, затова добавям следното:

При мен процедурата беше следната:
1. От личен лекар взимам направление 4.а за лекар специалист, в случая – хематолог.
2. От моят лекуващ лекар хематолог ( моят е в НСБАЛХЗ “Хематологията” в Дървеница, София) взимам направление 8.а, както и един малък “зелен талон” (лекарите го знаят), написан на ръка, в който е описана болестта и желанието пациентът да мине през ПЕТ скенер.
3. Тези документи, заедно с епикризи се носят в Сити клиник, за да се подадат. Специална комисия разглежда документацията по заболяването и преценява дали пациента има нужда от това изследване. Ако се прецени, че няма нужда, изследването се отказва. Ако се одобри – назначава се дата.

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Да лекува лимфом с по-малко…