FacebookYouTubeEmail
Затваряне
болка при лимфом
болка при лимфом

Болка при лимфом

 Болката, която един пациент изпитва при лимфом, често е двукратна. Първо, това е първичната болка, причинена от самия рак, тъй като той засяга различни органи и части на тялото. Налице е също така вторична болка, която възниква като страничен ефект на лечението на рака. И в двата случая има начини за борба с болката при лимфом, и в разговор с Вашия лекар ще разработите план за управление на болката, която е съобразена с вашите собствени нужди и предпочитания.

  Видове болка

  Много специалисти ще започнат с молба към пациента да опише или характеризира болката си. Обикновено, лимфомната болка ще попадне в една от следните три категории:

  • Остра болка, която идва внезапно и трае само кратко време;
  • Хронична болка, която е повече или по-малко постоянна във времето и може да бъде лека или тежка;
  • Внезапна болка, която се задейства от определена дейност или промяна на лекарствата;

  Важно е да бъдете изчерпателен и честен с Вашия лекар, за да се осигурят най-добрите възможности за лечение на болката. Вие вероятно ще бъдете помолени да класирате болката, обикновено по десетобалната система, като едно е никаква болка и десет е най-лошата болка, която можете да си представите.

  Понякога може да се наложи сами да предприемете разговор, преди някой да Ви е обърнал внимание за справяне с болката. Не се страхувайте да го направите. Работа на лекарят е да ви помогне или да ви насочи към друг специалист, който може. Трябва да бъдете сам адвокат на себе си и да изразявате Вашите желания за лечение.

  Медикаменти

  Най-често предписваните процедури за лечение на болката при лимфом са използване на лекарства. Целта на повечето болкоуспокояващи лекарства е да се облекчи колкото е възможно по-голяма част от болката, при при колкото е възможно по-ниска сила и дозировка на лекарството. Лека болка често реагира на лекарства, за които не е нужна рецепта, като ацетаминофен (Парацетамол) и един клас лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които включват ибупрофен.

  За по-силна болка или болка, което не реагира на по-леки медикаменти, лекарят може да предпише силни лекарства, обикновено опиати като кодеин, морфин и метадон. Те са толкова силни, че могат да накарат тялото ви да привикне към тях, поради което е необходимо Вашият лекар да коригира дозата Ви през курса на лечение.

  Алтернативните терапии

  Не всеки е съгласен с план за контрол на болката, който е силно зависим от лекарствата. По-силните лекарства, изписвани с рецепта, могат да имат сериозни странични ефекти и много пациенти търсят алтернативи. По-долу са няколко нефармацевтични опции за контролиране на болката при лимфом.

  • Медитация / техники за релаксация;
  • Акупунктура / Акупресура;
  • Масажна терапия
  • Йога
  • Упражнения за дълбоко дишане
  • Когнитивно-поведенческа терапия

  Докато тези техники може да са достатъчни сами по себе си за много лека болка, много пациенти избират да използват една или повече като допълнителна терапия заедно с по-традиционните начини за контрол на болката (т.е. обезболяващи).

  Трябва да се отбележи, че някоя от тези техники може да взаимодейства с други елементи от плана за лечение, така че всички алтернативни терапии трябва да се обсъдят с Вашия лекар преди да започнете.

Източник: www.lymphoma-action.org.uk

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Ново изследване показва, че не…