FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Какво е неутрофил и неутропения
Какво е неутрофил и неутропения

Как да се храним, ако имаме неутропения

  Има много ефективни лекарства за химиотерапия за лечение на лимфом и продължават изследванията, за да намерят най-добрите лекарства и комбинации от лекарства, за да се използват. Химиотерапията работи като убива злокачествените лимфомни клетки, но за съжаление – и неизбежно – те засягат и други клетки в тялото, които се делят бързо. Ето защо хората изпитват странични ефекти. Почти всички странични ефекти от химиотерапията се появяват, защото някои от нормалните клетки в организма са временно спрени от деление поради лекарствата. Броят на тези клетки спада и телесните тъкани, които съставляват те, не са в състояние да работят толкова добре за известно време.

  Защо съм изложен на риск от инфекция от храната?

  Както лимфома, така и химиотерапевтичните лекарства могат да доведат до това костния мозък да създава по-малко нови кръвни клетки, отколкото при нормални условия. При спад на броя на кръвните клетки можете да станете по-склонни към развитие на инфекции. Това е така, защото има по-малко неутрофили. Неутрофилите се произвеждат в костния мозък при делене на вид бързо размножаващи се клетки. По тази си характеристика тези клетки приличат на раковите и затова химиотерапията потиска способността им да се делят, което намалява продукцията на неутрофили. Неутрофилите са „войниците“ на имунната система. Те се концентрират на местата, където има инфекция и убиват вредните организми. Без своята армия тялото губи способност имунната система да го защитава от „лошите“.

  Този недостиг на неутрофилите се нарича “неутропения“. Стойността на показателя на бройката на по-малко от 1,5-2 единици се счита за нисък. Ако стойността е по-малко от 0,5, то имаме налице остра неутропения.

  Като цяло неутропенията няма симптоми и се открива чрез кръвен тест, заради друго заболяване или състояние. Ако броят неутрофили обаче е твърде нисък, вероятно ще се развие някаква инфекция. В този момент лекарите ще говорят за фебрилна неутропения. Фебрилен означава, че има симптоми на треска.

  Симптомите на фебрилната неутропения са като при грип или по-тежка инфекция. В зависимост от мястото на инфекцията те могат да бъдат например:

 • Повишена телесна температура (около 38 градуса Целзий за възрастни);
 • Втрисане, изпотяване;
 • Болки в гърлото;
 • Задъхване, тежест в гърдите. Влошаваща се кашлица;
 • Силна отпадналост и умора;
 • Диария (съчетана с висока температура);
 • Видими зачервявания по кожата или в устната кухина, които приличат на възпаление;
 • Силно и непреминаващо главоболие;
 • Остра болка в коремната област;
 • Силно гадене и повръщане;
 • Парене при уриниране;

  Друг нежелан ефект на лекарствата за химиотерапия (и при лъчетерапия на торса) е ефектът, който имат върху клетките на лигавицата на червата. Тези процедури могат да направят лигавицата на червата по-податлива на  инфекциозни организми, които много храни и напитки съдържат. Тези микроби могат да стигнат до кръвообращението и да предизвикат инфекция.

  Приемането на храни, които са развалени или храни, които естествено съдържат малки количества на бактериални или гъбични организми, като живо кисело мляко или някои сирена, следователно ще ви поставят в риск от развитие на инфекция, докато сте на тези лечения. Ако, освен това, имате и неутропения, то вие сте много по-малко в състояние да се борите с една инфекция, след като тя веднъж навлезе в организма.

  Какво мога да направя, за да предотвратя появата на инфекции от храната?

  Има два начина за намаляване на риска от развитие на инфекции, причинени от храна, когато имате неутропения. Първият начин е да се следват стриктни насоки за боравене с храни и хранителна подготовка. Вторият е да се опитате да избягвате храни и напитки, за които е известно, че съдържат значителен брой бактериални и гъбични организми. Освен това трябва да бъдете особено бдителни при хранене извън дома. Има много съвети за добри практики за хигиена на храните. Нашият нов информационен лист за безопасност на храните, когато сте неутропеничен обобщава насоки за хранене и пазаруване на храна, съхранение, подготовка и готвене у дома (приложен по-долу).

  Какви храни трябва избягвам, ако имам неутропения?

  Различни болници имат различни препоръки за това точно кои храни трябва да се избягват, когато имате неутропения. Ако вашият медицинския екип казва, че имате остра неутропения, може да бъдете още по-ограничен в това, което може да ядете, но трябва да получите допълнителна консултация от болницата.

  Колко дълго трябва да следвате този съвет ще зависи от това какъв тип лечение имате и кръвните ви показатели. След трансплантация на стволови клетки, например, може да се наложи да продължите да бъдете особено внимателни, за срок до 6 месеца след трансплантацията. Въпреки че трябва да бъдете внимателни, за да се избегне хранително отравяне, също така е много важно да имате колкото се може по-добра диета за максимално подпомагане на възстановяването си.

Превод от: www.lymphomas.org.uk

  За по-пълна оценка на храните, спазване на диета и въздействието на различните храни върху организма, можете да прочетете на страниците “Диета при рак” и “Рейтинг на храните“.

Други източници:

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
  Онковин е химиотерапевтично лекарство,…