FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Автоложна трансплантация на стволови клетки
Автоложна трансплантация на стволови клетки

Автоложна трансплантация на стволови клетки

Преливане на стволови клеткиKакво е трансплантация и какво трябва да знаем

  Кога се използва автоложна трансплантация на стволови клетки за лечение на лимфом?

  Трансплантацията на стволови клетки има за цел да се осигури добро качество на живот, продължителна ремисия и в крайна сметка лечение на лимфома при няколко групи пациенти.  Използва се в различни случаи:

  • При пациенти с рецидив след лечение;
  • При пациенти, които не се повлияват от предишно лечение;
  • При опит да се удължи ремисията при пациенти, при които се счита, че има по-висок риск от рецидив;

  Повечето хора, лекувани с трансплантация на стволови клетки, са хора с лимфом на Ходжкин или агресивен неходжкинов лимфом, които са рецидивирали след първия курс на лечение. Целта на лечението в тези ситуации ще бъде да се осигури дългосрочна ремисия и излекуване. На някои хора с агресивен неходжкинов лимфом може да бъде предложено трансплантация на стволови клетки, още когато са в ремисия след първия курс на лечение. Това може да се дължи на факта, че техният вид лимфом има по-висок риск от рецидив. Целта на лечението би било да се намали риска от рецидив и да се излекуват.

  Трансплантация на стволови клетки се използва понякога и за хора с индолентен неходжкинов лимфом. Индолентни неходжкинови лимфоми в напреднал стадий се лекуват по-трудно, защото е много вероятно те да рецидивират. Трансплантации на стволови клетки при индолентни лимфоми се правят с намерение за удължаване на ремисията възможно най-дълго. Някои хора с индолентен лимфом могат да бъдат излекувани по този начин, но лечението е по-рядко, отколкото за други лимфоми. Автоложна трансплантация на стволови клетки обикновено се прави, когато някой е в ремисия, или във възможно най-близко до ремисия състояние.

Какво е автоложна трансплантация на стволови клетки?

  “Автоложна трансплантация на стволови клетки” означава противораково лечение с високодозова химиотерапия , последвана от преливане на вашите собствени стволови клетки. “Автоложна” означава нещо, което идва от собствената Ви тъкан или ДНК. “Трансплантация” означава взимане на тъкани от едно място и поставянето им някъде другаде: в този случай клетките се събират от кръвта, замразяват се и съхраняват, а след това се връщат след високодозовото лечение.

  По-подробно описание на процеса и етапите, през които се преминава при автоложна трансплантация на стволови клетки можете да прочетете на страницата “Трансплантация“. 

   Прочетете как премина моята трансплантация през 2013 година на страницата “Моят рецидив и трансплантация“.

  Файлове с пълните текстове на брошурите за автоложна трансплантация на стволови клетки и друга необходима информация можете да изтеглите от бутона отдолу:

  1. Всичко, което трябва да знаем за автоложната трансплантация на стволови клетки, на български език (doc формат) и на английски език (pdf формат, обновено 2017);
  2. Списък на „Предтрансплантационни изследвания и консултации при автоложна трансплантация на периферни стволови клетки”, предоставен от НСБАЛХЗ;
  3. Списък с какво трябва да се направи задължително при постъпване за трансплантация в НСБАЛХЗ;
  4. Инструкции към пациентите след автоложна трансплантация;
  5. Хранителна диета след трансплантацията.

Свали "Всички брошури за автоложна трансплантация" 6-Брошури-автоложна-трансплантация.zip – свалено 798 пъти – 3 MB

Едно интервю на д-р Красен Венков за трансплантациите

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Книга - наръчник за пациента…