FacebookYouTubeEmail
Затваряне
Химиотерапия
Химиотерапия

Как химиотерапията убива рака?

 Преди да се отговори на въпроса “как химиотерапията убива рака?“ струва си да се обсъдят набързо разликите и приликите между раковата клетка и не-ракова клетка в човешкото тяло.

 Основната разлика между ракова клетка и не-ракови клетки е, че раковите клетки са придобили генетична мутация в своята ДНК, която е позволила на клетката да избегне планирането и провеждането на своята собствена смърт – процес, известен като апоптоза. Здравите клетки умират, когато им е времето да умрат; нездравословните или раковите клетки не го правят. Това е най-общото определение за рак, което можем да си представим.

 Митоза или клетъчното делене

 Клетките се делят в процес от пет части, известен като митоза. Тези пет части, известни като клетъчни цикли, представляват периодите когато една клетка е най-уязвима по отношение на химиотерапията, защото различните лекарства за химиотерапия работят като се опитат да „хвърлят прът между спиците“ на колелото на този процес . Този „прът“ спира процеса на митоза и води до смъртта на клетката.

 Поради тази причина, бързо нарастващите или агресивни ракови заболявания са склонни да реагират най-добре на химиотерапия, защото тези видове рак са съставени от клетки, които претърпяват митоза често, което ги прави по-уязвими на химиотерапия от други клетки.

 Химиотерапията като системно лечение

 Традиционна химиотерапията действа по системен начин. Това означава, че лекарствата се прилагат към цялото тяло на пациента, дори да е установено, че ракът се намира в определена област на тялото. Химиотерапията се прилага по такъв начин, че това не може да бъде предотвратено при използването на стандартните химио-лекарства, които се администрират интравенозно. Това помага да се обясни съществуването на много странични ефекти, свързани с химиотерапията. Тя убива раковите клетки, но убива и здравите клетки. Клетките, които ще убие, ще бъдат бързорастящите здрави клетки – като тези в устата и храносмилателната система, кръвта, както и на космените фоликули и други места.

 Комбинираната химиотерапия, като режимът на CHOP, са създадени и тествани с разбирането, че всяко от лекарствата ще атакува клетъчния цикъл по различен начин, като надеждата е да се убият колкото е възможно повече от раковите клетки.

 Бъдещето на химиотерапията

 Развитието на химиотерапията започва преди няколко десетилетия, когато правителството на САЩ започва да тества химикал след химикал, за да се види дали имат някаква противоракова активност. Сега се е развила до такава степен, в която учени и изследователи се съсредоточават върху процедури, които са все по-малко системни, а същевременно по-таргетирани към раковите клетки, така че същевременно да запазят повече здрави клетки и да причиняват по-малко странични ефекти.

 Една от посоките на развитие е имунотерапия, докато други са вариации на имунотерапия и радиология.

 Все пак, химиотерапията няма да изчезне в скоро време, тъй като въпреки страничните ефекти, тя все още предоставя на много пациенти ефективно лечение против рак.

 Източник: www.lymphoma-action.org.uk

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
 На днешната дата, 4-ти февруари,…