FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Кой е Алекс?

Какво изпусна Алекс и кой е той?

Всеки може да е на мястото на Алекс и всеки пациент със злокачествено заболяване на кръвта ВЕЧЕ има шанса да изживее важните моменти в живота си, благодарение на хематологичните иновации в медицината. Видеото е изготвено в рамките на информационна кампания “Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“.

Кампанията се провежда за втора поредна година. Повече за нея прочетете на страниците”Иновация за живот” и “Графити, посветени на пациентите с рак на кръвта“.

Социологическо проучване за онкохематологията

Резултати от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ на тема „Злокачествените заболявания на кръвта – разпространение, нагласи и информираност на населението“:

📌 65,3% от анкетираните смятат злокачествените заболявания на кръвта за смъртоносни. Според 24,2% те са трайно инвалидизиращи, а едва 10,5% смятат, че те са лечими.

📌 За 16% от анкетираните през последните години медицината е постигнала сериозен напредък в лечението на онкохематологичните заболявания. Според 31,2% напредъкът е малък, 28,4% са на мнение, че няма никакъв напредък, а 24,4% не могат да дадат отговор.

📌 Симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Единствено чувството на необяснима слабост/умора и нежеланата загуба на тегло се свързват с тази група заболявания от поне половината анкетирани. Тежки и същевременно показателни оплаквания като необяснимо кървене и поява на лилави петна по кожата се възприемат от под 30% от анкетираните за възможен знак за развитие на злокачествено заболяване на кръвта.

Преживяемостта при левкемията от 4% през 60-те години стига до 94% в наши дни

Благодарение на иновациите 5-годишната преживяемост значително е подобрена през последните години. Процентът при пациентите с Нехочкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, при хората с Хочкинов лимфом – от 40% на 89%, казва проф. д-р Жанет Грудева.

На въпрос към какъв специалист биха се обърнали при съмнения за злокачествено заболяване на кръвта 43,7% от анкетираните отговарят онколог, 39,5% – хематолог, 14,9% – общопрактикуващ лекар.

Какво представляват злокачествените заболявания на кръвта, какви са рисковите фактори за тяхното възникване, каква е заболеваемостта по света и в България можете да прочетете на страницата “Удължена преживяемост на пациенти с лимфоми“.

Организатори

Кампанията се организира от Българско Сдружение Лимфом, Национално сдружение на хората, страдащи от ХМЛ, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология, Български лекарски съюз (БЛС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Научете повече за кампанията на Фейсбук страницата на кампанията – Иновация за живот.

#лимфом#хематология | #ИновацияЗаЖивот#онкохематология

Пълен текст на проучването четете тук – www.npo.bg

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Тревогата преди контролен скенер (скенстрес)…