FacebookYouTubeEmail
Затваряне

Списание Lymphoma Matters – лято 2023

Брой 126 на LM* за лято 2023 

Броят е взет от уебсайта на английското сдружение за лимфомите Lymphoma Action. Освен последни новини, в броя можете да намерите медицински мнения, лични истории и статии, като някои от тях са:

1. Да хвърлим светлина върху химиотерапията (попитай експерта)

Тази статия обхваща ключови моменти от презентация, направена от консултант-хематолог професор Греъм Колинс. Пълният уебинар, включително презентация от медицинската сестра хематологичен клиницист Рут Джаксън, се фокусира върху по-практичните аспекти на това какво да очаквате, когато получавате химиотерапия.

Няколко клипа по темата в youtube, с възможност за субтитри на български:

    • Какво е химиотерапия: https://youtu.be/xiqixrMMCBQ
    • Как “работи” химиотерапията, уебинар 2023: https://youtu.be/kyQZpqVpi0w
    • Какво е да получаваш хииотерапия, уебинар 2023: https://youtu.be/eu20ydMSccw

👉 Свързани страници: “Как химиотерапията убива рака?“, “Химиотерапии за НХЛ“, “Химиотерапии за ХЛ“, “Полезни съвети при химиотерапия“.

2. Тиквичката, която спаси живота ми (лична история)

Как една тиквичка започва верига от събития, които водят Кристин до диагнозата лимфом в 3-ти стадий.

“Беше обикновена понеделник вечер точно преди затварянето от COVID-19. Приготвях вечерята си, която щеше да бъде сьомга с ориз и тиквичка, приготвена в микровълновата. Но когато се обърнах в кухнята си, за да сложа тиквичките в микровълновата, паднах на пода и не можах да стана…”.

3. Да си поговорим за трансплантации на стволови клетки (медицинско мнение)

Скорошна дискусия за трансплантация на стволови клетки, в която Анджи Ледър, главна медицинска сестра по трансплантация и хематология, и Джон Мъри, медицинска сестра клиницист в BMT (отделение по трансплантация на костен мозък), и двамата от The Christie Hospital NHS Foundation Trust, говорят за трансплантации на стволови клетки.

Изведени са някои точки от този разговор.

👉 Научете повече от страниците “Трансплантация на стволови клетки“, “Автоложна трансплантация” и “Алогенна трансплантация“.

4. Бъдете упорити, ако смятате, че нещо не е наред! (лична история)

Нийл разказва за диагнозата си лимфом на Ходжкин.

“През януари 2022 г. развих лоша кашлица, за която подозирах, че е COVID, въпреки че всички тестове се оказаха отрицателни. Тъй като не се подобри, отидох при моя личен лекар, който в продължение на няколко срещи опита всички обичайни неща като инхалатори, антибиотици и стероиди. Трябваше да продължа да преследвам лекаря си за срещи и изследвания, защото знаех, че нещата не са наред и не бях готов да го оставя.

Това е едно от посланията, които наистина искам да дам в моята история, защото за мен беше толкова важно да бъда упорит и в крайна сметка да получа правилната диагноза.

👉 Свалете книжката “Лимфом на Ходжкин – ръководство за пациента“.

5. Семейство сплотено, но временно разделени (лична история)

Бевърли говори за диагнозата на сина си – дифузен едър В-клетъчен лимфом.

“Имам двама сина: по-големият ми е Итън, а Дженсън е с три години и половина по-млад. През 2018 г., когато Дженсън беше само на три години, забелязах промяна в него. Ако отивахме в парка, той не искаше да прави нищо, а във детските зали седеше и гледаше другите. Не се включваше в игрите и през повечето време просто заспиваше.

👉 Свалете книжката “Дифузен В-едроклетъчен лимфом (DLBCL) – ръководство за пациента “.

6. Фокус върху ASH (януари 2023)

През януари се състоя конференция, която представи акцентите от 64-тата годишна среща на Американското дружество по хематология. Клиничните експерти описаха някои от най-новите разработки в хематологията.

Професор Кристофър Фокс, консултант хематолог в университетските болници в Нотингам, председателства сесия, която демонстрира вълнуващите изследвания, провеждани във всички области на лимфома. Срещата подчерта колко активна и ангажирана е изследователската общност на лимфома, с много обещаващи нови възможности за лечение в процес на подготовка.

👉 Свързана статия за преден ASH: “Клинични изпитвания от ASH 2021“.

7. Да сме защитени от слънцето. Да изглеждаме и да се чувстваме добре (най-добрите съвети)

Някои лечения за лимфом могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина (фоточувствителна) и по-изложена на риск от слънчево изгаряне. Това включва лъчетерапия, много лекарства за химиотерапия и някои поддържащи лекарства (особено някои антибиотици и диуретици).

👉 Прочетете и статиите: “6 полезни неща по време на лечение“, “Слънчеви бани намаляват риска от неходжкинов лимфом“.

👇 Бутон за сваляне

Свали Lymphoma Matters – лято 2023 (бр. 126) 126-Lymphoma-Matters-Summer-2023.pdf – свалено 48 пъти – 16 MB

Списание Lymphoma Matters* излиза три пъти годишно на английски език. Посветено е на лимфомите и левкемиите и е пълно с последни новини и актуализации, медицински коментари и лични истории. Полезна информация за хора, засегнати от лимфом.

Обхваща най-новите разработки в диагностиката и лечението, управлението на симптомите, истории за това как други хора живеят с лимфом и как можете да се включите като доброволец. Издава се от английското сдружение за лимфомите – Lymphoma Action. Имам всички стари броеве, които включват различни теми и могат да бъдат намерени за сваляне тук:

👉  Публични pdf файлове за сваляне – LymphomaMatters

matter (англ. ез.) – тук има вложено двусмислие. Думата означава едновременно 1. имам значение, от значение съм (за някого) и 2. четиво, същина, вещество, материя

Споделете знанието
Създател на сайта. Преминах лечение за лимфом на Ходжкин през 2012 и постигнах ремисия, но през 2013 получих рецидив. Тогава минах през 2 курса химиотерапия DНАР и aвтoлoжнa тpaнcплaнтaция нa cтвoлoви клетки. Сега съм доброволец към Българско Сдружение Лимфом, подкрепям други пациенти и поддържам този сайт. Повече за мен можете да прочетете в меню "За мен". Аз съм Посланик на надежда. Можете да ми пишете на мейл адрес contact@limfom.info

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуванЗадължителните полета са маркирани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Вижте още:
Фокус върху клинични изпитвания при…